Alternativa za Njemačku (AfD), stranka ekstremne desnice i najveća opoziciona snaga u nacionalnom parlamentu, proglašena je metom državnog nadzora, potvrdili su izvori iz unutrašnje obavještajne agencije za dpa.

Kompletna stranka bit će nadzirana jer se sumnja da širi desničarski ekstremizam, potvrdile su obavještajne agencije na državnom nivou tokom videkonferencije s čelnikom savezne obavještajne agencije, Thomasom Haldenwangom, saopćili su izvori.

Današnji potez objavljen je samo nekoliko mjeseci uoči općih izbora, zakazanih za 26. septembar.

Unutrašnja obavještajna agencija BfV  nije javno objavila odluku zbog aktuelnog sudskog postupka koji je pokrenula AfD, koja tvrdi da bi javna objava takvog poteza potkopala pravo na ravnopravnu zastupljenost uoči izbora.

“Akcije BfV su skandalozne”, izjavio je čelnik AfD Tino Chrupalla.

On je optužio agenciju za curenje takve informacije u medijima „u cilju uticanja na konkurenciju među demokratskim strankama na štetu AfD.”

Uoči donošenja odluke da se kompletna stranka stavi pod nadzor zbog sumnji na ekstremizam, dijelovi AfD već su bili pod nadzorom, uključujući i ogranak mladih JA i sada nefunkcionalnu grupu poznatu kao „Der Fluegel” (Krilo).

Grupa je uključivala ekstremno desničarske kadrove stranke. Njeni članovi bili su  Bjoern Hoecke, čelnik  AfD u saveznoj državi Thuringia, koji je bio optužen za korištenje nacističke retorike i umanjivanje težine holokausta, i Andreas Kalbitz, koji je predvodio stranku u Brandenburgu prije nego što je izbačen iz nje zbog nekadašnjih veza s neonacističkom grupom.