Treći val pandemije koronavirusa pogodio je Njemačku i neće ga zaustaviti samo vakcinacija, rekao je danas njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Govoreći uoči samita njemačke savezne vlade i vlada država o kampanji za vakcinaciju, Spahn je rekao da “u Evropi još nema dovoljno doza vakcine da zaustavi treći talas samo vakcinacijom”.

“Čak i ako isporuke iz narudžbi iz EU dođu pouzdano, i dalje će trebati nekoliko sedmica dok se rizične grupe u potpunosti ne vakcinišu”, rekao je, dodajući da sve veći broj novih infekcija znači da bi se Njemačka mogla vratiti u teško zaključavanje.

Stručnjaci kažu da je Njemačka već ušla u svoj treći val zaraza, a broj slučajeva – posebno slučajeva zaraznije britanske varijante koronavirusa – ponovo raste, javlja dpa.

Broj novih infekcija na 100.000 stanovnika tokom sedam dana popeo se juče na 95,6, a dan ranije iznosio je 90, tvrdi Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

Kada mjerni podaci dostignu 100, očekuje se da će se teško zaustaviti širenje virusa u Njemačkoj.

Vlasti Hamburga već su odlučile da vrate nedavno ublažene mjera suzbijanja koronavirusa, nakon što je sedmodnevna stopa incidencije u toj državi porasla iznad 100.

Broj novih infekcija koronavirusom u Njemačkoj raste “eksponencijalno”, prema Institutu Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti.

“Proces zaraze uzima maha”, rekao je potpredsjednik RKI Lars Schaade.

Brzo širenje zaraznije varijante koronavirusa koja je prvi put otkrivena u Britaniji značilo je da “nažalost predstoje teške sedmice”, rekao je, pozivajući javnost da se u najvećoj mogućoj mjeri samoizolira uoči predstojećih uskršnjih praznika.

Pregovori između savezne i državne vlade održavaju se dan nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) proglasila vakcinu AstraZenece sigurnom.

Očekuje se da će razgovori biti usredsređeni na njemačku kampanju vakcinacije – koja je naveliko kritikovana zbog sporog tempa – i na učešće ljekara opće prakse u naporima za vakcinaciju.