Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će ta zemlja zabraniti veća okupljanja i novčano kažnjavati osobe koje ne poštuju regulative uvedene radi suzbijanja širenja virusa korona tokom jeseni i zime.

Merkelova je nakon razgovora sa premijerima 16 njemačkih pokrajina istakla da će zabrane biti ciljane, da će po svaku cijenu izbjegavati blokadu cijele zemlje, te da je održanje privrede prioritet.

U odnosu na druge evropske zemlje, Njemačka je imala relativno nisku stopu zaraze i smrtnosti od virusa korona. Ipak, Merkelova je upozorila da bi broj zaraženih mogao dostići 19.000 dnevno, ako se nastavi sa trenutnim trendom.

“Naučili smo dosta i dobro smo prošli tokom ljeta i sada nam predstoji teži period, jesen i zima. U pojedinim oblastima primjetan je rast broja zaraženih, što izaziva zabrinutost”, naglasila je Merkelova.

Prema njenim riječima, strategijom “gašenja žarišta” biće ograničeno prisustvo privatnim zabavama na 25 ljudi, a u javnosti do 50 u oblastima gdje stopa zaraženosti bude u roku od sedam dana 35 na 100.000 stanovnika.

Ukoliko stopa dostigne 50 na 100.000 stanovnika, privatne proslave biće ograničene na deset, a u javnosti na 25 osoba.

Mekelova je dodala da je prioritet i da škole i obdaništa ostanu otvoreni.