Njemačka će dozvoliti upotrebu vakcine “AstraZeneca” za sve odrasle osobe, a u planu je i vakcinacija omladine od 12 do 16 godina do kraja avgusta, saopštio je ministar zdravlja Jens Špan.

Vakcinacija će biti na dobrovoljnoj bazi i porodični ljekari odlučiće o samoj primjeni.

Ministri zdravlja 16 regiona saglasili su se sa Španom da povuku prethodnu odluku kojom se ova vakcina limitra samo na lica starija od 60 godina.

Prema njegovim riječimatrenutni razmak od 12 sedmica između prve i druge doze vakcine “AstraZenece” može da se skrati. “Obje mjere treba da ubrzaju vakcinaciju”, dodao je Špan.

Desetine zemalja pauzirale su upotrebu “AstraZenecine” vakcine u martu ili su je limitirali na starije ljude zbog pojave krvnog ugruška.

Špan je rekao da će vakcinacija “Pfizerom” biti ponuđena licima uzrasta od 12 do 18 godina do kraja avgusta, ako evropski regulatori odobre vakcinu kompanija “BioNTech” i “Pfizer” za tu starosnu grupu.

Do sada je 30,6 posto populacije u Njemačkoj, od oko 83 miliona, primilo prvu dozu vakcine, a 8,6 posto je u potpunosti vakcinisano.

Njemačka će ovog vikenda ublažiti restrikcije za lica koja su primila obje doze vakcine ili za ona koja su se oporavila. Oni će biti izuzeti od policijskog sata i neće morati da pokazuju negativan test na koronaviruskada idu u kupovinu.