Njemački vojni avion sa više od 20 ljekara i medicinskih sestara, zajedno s ventilatorima i bolničkim krevetima stigao je u Portugal pogođen koronavirusom, gdje je veliki porast oboljelih ponukao nekoliko evropskih država da ponude pomoć.

Njemački tim upravljaće novom jedinicom intenzivne njege od osam kreveta u privatnoj bolnici u Lisabonu, koja je bila opremljena, ali nije imala osoblja za rad, rekla je ministar zdravstva Marta Temido u vojnoj bazi u koju je sletio avion, prenosi Rojters.

“Osam kreveta možda ne zvuči previše, ali to je puno za zdravstveni sistem koji je pod velikim pritiskom. Pomoć koju je Njemačka pružila od velike je koristi za zdravstveni sistem koji se suočava s izazovima”, rekla je Temido.

Medicinski tim, koji se sastojao od osam ljekara i 18 medicinskih sestara, sa sobom je donio 150 bolničkih kreveta i 50 ventilatora.

“Ovo je znak evropske solidarnosti i simbol nade”, rekao je njemački ambasador Martin Nej u vojnoj bazi.

Austrija je ponudila da primi 10 do 15 pacijenata s intenzivnom njegom Kovid-19 koji će biti raspoređeni u raznim bolnicama širom zemlje, rekao je njen ambasador u Portugalu.

Bolnice širom Portugala koji ima oko 10 miliona stanovnika, na rubu su kolapsa, a kola hitne pomoći ponekad su u redu satima zbog nedostatka kreveta, dok se neke zdravstvene jedinice trude pronaći dovoljno rashladnog prostora za očuvanje tijela preminulih.

Za većinu Portugalaca vakcina protiv virusa je svjetlost na kraju tunela. No, do sada je samo oko 75.000 ljudi vakcinisano s dvije potrebne doze.

Šef portugalske radne grupe za imunizaciju Francisko Ramos podnio je juče ostavku nakon što je postao svjestan “nepravilnosti” u procesu odabira zdravstvenih radnika koji bi se trebali vakcinisati u bolnici Crvenog krsta, gdje je on glavni izvršni direktor, prenose portugalski mediji.