Pandemija koronavirusa postaće epidemija do jeseni ili zime i ponavljaće se svake godine, ali će biti kontrolisana vakcinama, smatra njemački virusolog Kristijan Drosten.

Kako prenosi list “Gardijan”, Drosten najavljuje da će se broj slučajeva korone ponovo povećati nakon ljeta.

On navodi da će taj “četvrti talas” označiti početak nove, endemske faze, ili sezonske epidemije, koja će se ponavljati nekoliko godina.

Drosten, koji je zaposlen u berlinskoj univerzitetskoj bolnici “Šarite” i koji je tokom pandemije bio ključni savjetnik njemačke vlade, upozorava da, uprkos jasnim signalima da je virus sve više pod kontrolom, i dalje postoji opasnost da se pandemija razbukta.

Problem su osobe koji još nisu dobile drugu dozu vakcine ili koje smatraju da im vakcina nije potrebna.

“Trenutno smo u prelaznoj fazi”, ističe Drosten i procjenjuje da je “sljedeći cilj njemačkog društva da 80 odsto odrasle populacije bude potpuno vakcinisano”.

On očekuje da će Njemačka taj cilj postići krajem avgusta ili sredinom septembra. Trenutno je 23 odsto Nijemaca primilo obje doze, a 47 odsto prvu dozu.

Njemačka izlazi iz trećeg talasa i dosad najrestriktivnijeg “lokdauna”.

Prosječno se daje 800.000 do 1,2 miliona doza vakcina svaki dan, jer je kampanja koja je započela prije nešto više od pet mjeseci sada u punom jeku.