Tužilaštvo Njemačke pozvalo je sud da osudi ekstremistu Stefana Balijeta na doživotnu kaznu zatvora zbog napada na sinagogu u gradu Hale, u kojem je ubio dvoje ljudi nakon neuspješnog pokušaja da uđe u vjerski objekat.

Napad koji je izvršen prošle godine na najveći jevrejski praznik Dan očišćenja smatra se najgorim antisemitskim napadom u istoriji Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

Balijet je osumnjičen da je objavio članak protiv Jevreja, prije nego što je pokušao da uz upotrebu vatrenog oružja 9. oktobra prošle godine uđe u sinagogu, a sve to je emitovao uživo na popularnoj internet stranici za ljubitelje računarskih igara.

Tužioci su od suda u Magdeburgu zatražili da Balijet bude osuđen zbog ubistva, pokušaja ubistva, podsticanja mržnje i pokušaja iznude uz upotrebu nasilja.

Zahtjev tužilaca podrazumijeva da Balijet bude osuđen tako da mu bude onemogućeno prijevremeno puštanje na slobodu nakon 15 godina, piše AP.

Balijet je rokom suđenja, koje je počelo u julu, priznao da je želio da uđe u sinagogu i ubije 51 osobu koja se nalazila u vjerskom objektu.