Njujorška filharmonija održala je sinoć svoj prvi koncert pred publikom, nakon istorijskog prekida od više od 13 mjeseci zbog pandemije korona virusa.

“U ime svih nas na bini, dobrodošli nazad. Dugo smo sanjali o ovom trenutku”, rekao je dirigent Esa-Peka Salonen publici.

Koncert je održan u Kulturnom centru Šed na Menhetnu, oko tri kilometara udaljenom od sjedišta Filharmonije Grefen hola u Linkoln centru koji se renovira.

Broj muzičara je bio smanjen, a program je trajao sat vremena. Svirali su tri djela muzičara Karolin Šo, Jana Sibelijusa i Riharda Štrausa.

U Kulturnom centru Šed, otvorenom u aprilu 2019. godine, bilo je 150 gledalaca sa maskama. Sjedili su na stolicama poredanim tako da se održi fizička distanca. Ta sala inače može da primi oko 1.200 ljudi.

Izdate su elektronske karte sa vremenom određenim za ulazak, a publici je prije ulaska u dvoranu izmjerena temperatura. Svaki gledalac je morao da ima dokaz o negativnom testu na virus korona ili potvrdu o završenoj vakcinaciji 14 dana ranije.

Salonen, 62-ogodišnji muzički direktor Simfonije San Franciska i glavni dirigent Londonskog filharmonijskog orkestra, gostujući je dirigent ovog programa koji će biti ponovljen sutra naveče.

“Ako smo nešto mi muzičari voljeli tokom proteklih 14 mjeseci, to je da ništa, apsolutno ništa, ne može da zamijeni čin i ritual žive izvedbe”, rekao je on publici, koja je odgovorila ovacijama.

Salonen je rekao da na ovaj koncert treba gledati kao na novi početak, signal za srećnija vremena pred nama ispunjena muzikom i drugim stvarima koje daju značenje našem postojanju u ovom uznemirenom svijetu.

Za vreme pauze u radu zbog pandemije, mnogi muzičari su držali časove. Muzičari Njujorške filharmonije dobijali su plate, mada smanjene, za razliku njihovih kolega, članova Metropoliten opere kojima su u više perioda obustavljana primanja.

Njujorška filharmonija se posljednji put okupila pred publikom 10. marta prošle godine za koncert Kloda Debisija, uz mecosopran Izabel Leonard i dirigenta Luisa Langrea.

Od tada je samo “šačica” muzičara Filharmonije svirala zajedno u javnosti na malim pokretnim izvedbama oko Njujorka i kao kvartet na Floridi, gdje su propisi zbog pandemije manje rigorozni.

Filharmonija se nada da će nastaviti redovne koncerte u septembru u drugim dvoranama u Linkoln centru, dok se ne otvori njihova renovirana zgrada u septembru 2022. godine. Muzičari filharmonije će otvoriti ljetnju seriju Piknik nastupa u Brajant parku u Njujorku, koji počinju 9. juna i nadaju se da će svirati u Vejlu, u američkoj državi Kolorado.

Njihov ograničen povratak na scenu prednjači u odnosu na Brodvej, koji najavljuje moguća izvođena u septembru i Metropolitena koji će se otvoriti 27. septembra, ako uspije da postigne nove sporazume sa zaposlenim.