Nogometni savez Bosne i Hercegovine neće odustati od igranja reprezentativnih utakmica na stadionu Bilino polje u Zenici, ali neće dozvoliti vrijeđanje čelnika Saveza, igrača i svih ostalih, potvrdio je za portal Radiosarajevo.ba Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza BiH.

“Saradnja sa Gradskom upravom Zenica, koja formalno i pravno još upravlja stadionom Bilino polje, bila je na najnižoj mogućoj razini u dosadašnjem periodu. Zašto je to tako, neka ova uprava da svoj odgovor. Realizacija postojećih zahtjeva od strane Europske nogometne federacije (UEFA) za odigravanje utakmice Lige nacija i baraža na stadionu Bilino polje bila je neophodna i nužna. Nismo imali partnera u ovoj priči, ali smo iskoristili sve svoje resurse kako bismo uspjeli osigurati savršene uslove za nesmetano odigravanje nogometnih utakmica”, kazao je Džemidžić.

“Nogometni savez BiH je 2004. do danas investirao u stadion Bilino polje oko tri i po miliona maraka. I to su činjenice. Neće Nogometni savez napusti Zenicu i Bilino polje. Naprotiv, igrat će Zmajevi i dalje utakmice na ovom stadionu i u ovome gradu, ali nikada više nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju i psuju. Posebno pojedinci koji su bili unformisani na tribinama i koji su konstantno vrijeđali naše igrače. Mi to više nećemo dozvoliti”, kazao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar NSBiH za Radiosarajevo.ba.

Portal Radiosarajevo.ba došao je u posjed dokumenta u kojem je navedeno koliko je Nogometni savez BiH do sada investirao u stadion Bilino polje u Zenici. Riječ je o novčanom iznosu od 3.385.000 KM.

Prva investicija je i nastala, kako je Džemidžić rekao 2004. godine, kada je uplaćeno 450.000 maraka. Najveća investicija je nastala prije šest godina, 2014. kada je NSBiH za rekonstrukciju terena dao 2,4 miliona maraka.

Podsjećamo, nakon pisma koje je nakon utakmice Bosna i Hercegovina – Nizozemska gradonačelniku Zenice uputio generalni sekretar Fudbalskog saveza BiH i u kojem je istaknuto da Fudbalska reprezentacija do daljnjeg neće igrati utakmice u Zenici, usljedila je reakcija gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Pismo koje je stiglo u Gradsku upravu nije stav Saveza, nego pojedinca i sve je plod političkih podmetanja, kazao je u svom javnom reagovanju na pismo NS BiH gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Naglasio je da Grad Zenica nema ništa sa organizacijom utakmica na stadionu Bilino polje i da je Gradska uprava posljednja adresa kojoj se trebaju obratiti kada su u pitanju dešavanja na utakmicama.

Zbog najboljih bh. nogometaša koji su omiljeni kod navijača u Zenici, kao i u cijeloj BiH nije potrebno podizati tenzije u trenucima kada Reprezentacija ne igra onako kako se očekuje, ocjenjuje sportski novinar Dino Kurbegović i naglašava da je jako važno da se politika odvoji od sporta.

“Niti su Elvedin Begić i Adnan Džemidžić reprezentacija BiH, niti je Fuad Kasumović Bilino polje i Zenica čitava. Svi trebamo spustiti lopticu, reprezentacija treba da igra u Zenici, to je dugogodišnji dom Zmajeva”, smatra Kurbegović.

Ono što je definitivno je to da će stadion Bilino polje, kao jedini u državi koji zadovoljava stroge kriterije UEFA-e i jedini stadion na kojem naša selekcija može ugostiti tzv. velike selekcije koje prati veliki broj medijskih kuća biti domaćin popularnim Zmajevima u meču protiv reprezentacije Italije koja je ne tako davno bila gost na stadionu Bilino polje u Zenici.