Nominacija za dodjelu američke filmske nagrade Zlatni globus biće objavljena danas ali još uvek nije poznato da li će iko biti prisutan na svečanoj dodjeli 28. februara u Los Anđelesu.

Zbog nedostatka velikih filmskih produkcija, moguće je da će brojne nominacije biti iz produkcije video platformi kao što su Netlfiks, Amazon prajm, Epl, koje mnogi vide kao favorite.

Stručnjak Kris Bičam specijalizovan za filmske nagrade rekao je da većina kandidata za nominacije izgleda da su uglavnom intimni filmovi ili bar filmovi prilagođeni za gledanje kod kuće. On je dodao i da su većina velikih spektakala, kao što je Džems Bond ili film Marvela odloženi, i nisu čak ni u trci ove godine.

Zlatni globus spada među najprestižnije američke nagrade i glavni je pokazatelj koji filmovi ili glumci imaju dobre šanse da dobiju Oskara. Ali Kovid-19 je ove godine poremetio prognoze, doveo do odlaganja brojnih događaja uključujući i dodjelu Oskara koja je ove godine odložena za kraj aprila.

Zlatni globus dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih dopisnika. Virtuelna ceremonija dodjela nagrada će biti 28 februara, iz Beverli hilsa, sa gotovo dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na uobičajeni termin, ali ipak prije nego što će početi izbor za nominacije za Oskara.

Ceremoniju će 28. februara u Los Anđelesu voditi Tina Fej i Ejmi Poler, a nominacije u 12 kategorija će danas saopštiti Sara Džesika Parker i Taradži P. Henson u emisiji mreže NBC „Today show“. Imena nominovanih i naslovi filmova biće objavljeni i na zvaničnom sajtu Zlatni globus.