Ni danas nije nedostajalo reakcija na takozvani “non paper” koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu. Lideri liberalnih stranaka Jugoistočne Evrope poručili su – promjene granica na Zapadnom Balkanu bile bi pogubne za cijelu Evropsku uniju. Od predsjednika Hrvatske poruka da bilo kakav razlaz ne dolazi u obzir. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovio je svoje stavove o razlazu.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovione mirni razlaz je i dalje jedina opcija, a ona će, kaže, sigurno biti ostvarena u narednom periodu. Dodik poručuje i da nije za promjenu granica.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Mnogi govore, bar što se tiče Bosne i Hercegovine, da neće biti i dalje nisu za promjenu granica. Naravno, i ja nisam za promjenu granica. Granica između Republike Srpske i drugog entiteta uspostavljena je međunarodnim sprazumom i ona je definitivna i neće se mijenjati.”

A predsjednik Srbije poručuje da se neće miješati u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Mape o promjeni granica u regionu, kaže, nije vidio. Ni predsjednik Hrvatske ne zna detalje o non pejperu, ali svaku priču o mirnom razlazu u BiH smatra neozbiljnom i opasnom.

ZORAN MILANOVIĆ, predsjednik Republike Hrvatske

“Ali bih rekao onome ko je autor toga – prste dalje od Bosne i Hercegovine. Ovo će se vjerovatno dopasti ekipi u Sarajevu. Dakle, nemojte petljati po Bosni i Hercegovini. Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une – to ne dolazi u obzir.”

ALEKSANDAR VUČIĆ, predsjednik Srbije

“Razočaran sam potpunom intelektualnom demobilisanošću naše intelektualne javnosti i elite i pseudoelite. I ofrlje ocjenama nečega što niko nije ni vidio.”

Sličan stav i iz liberalnih partija Jugoistočne Evrope poručuju da je sadržaj non papera jasan – riječ je o opasnim idejama koje bi, kažu, mogle da otvore pandorinu kutiju. Svaki pokušaj promjene granica, smatraju, može biti poguban.

ROMAN JAKIČ, predsjednik LIBSEEN-a i bivši ministar odbrane Slovenije

“Mi smo odlučni da se suprostavimo idejama bolesnih umova i političara koji sanjaju stvaranje velikih država. Želimo region sa postojećim državama i otvorenim granicama i u potpunosti integrisane u Evropsku uniju u kojoj će ljudi biti srećni, a ekstremisti izolovani”.

Za bivšeg ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesnu Pusić posebno je opasna teza o islamskom ekstremizmu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u sadržaju “non papera”.

VESNA PUSIĆ, bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova RH

“To nije istina. Bosna i Hercegovina je primjer zemlje koja pokazuje mogućnost postojanja evropskog islama. Kako god, to će postati samoispunjavajuće proročanstvo. Zbog toga je ovakva vrsta pristupa, prekrajanja granica i stalnog ponavljanja tog mita veoma opasna”.

Iz Naše stranke optužbe na račun Dodika i Čovića. Predrag Kojović u svemu vidi njihov interes. Tako i očekuje pritisak međunarodne zajednice, pogotovo u trenutku pojavljivanja “non papera”.

PREDRAG KOJOVIĆ, predsjednik Naše stranke

“Međunarodna zajednica, EU, zemlje članice PIK-a, odbacili su ovaj dokument. Ovo su opasne fantazije ludaka, a to jesu autori ovog papira, a oni su opasni ne samo za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju, nego su opasni za cijelu Evropu”.

Podsjećamo, premijer Slovenije je demantovao postojanje “non papera”. To je u telefonskom razgovoru poručio i članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću. Kako je rekao Janez Janša, Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, u potpunosti poštujući Dejtonski mirovni sporazum. Ideju o prekrajanju granica odbacio je i predsjednik Slovenije. Uprkos tome, od Džaferovića, ali i Bakira Izetbegovića evropskim zvaničnicima stiglo je pismo u kojem se traži onemogućavanje ideja, poput onih iz “non papera”. Oglasio se i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Poručuje – nema prekrajanja granica.