Norveška policija saopštila je da je u toku ispitivanje premijerke Erne Solberg zbog rođendanske zabave održane prošlog mjeseca, što bi moglo dovesti do novčane kazne u iznosu od 1.165 dolara zbog nepoštovanja socijalne distance.

“Pokrenuli smo istragu i dio predviđa ispitivanje premijera. U toku je ispitivanje koje još nije zvanično završeno”, rekao je policijski zvaničnik Per Morten Sending.

Prema njegovim riječima, cilj je da istraga bude okončana tokom sedmice.

Solbergova je uputila izvinjenje zbog proslave svog šezdesetog rođendana sa 13 članova porodice, uprkos zabrani okupljanja više od deset osoba.

“Planirali smo večeru u restoranu za koju se vjerovalo da je u skladu sa regulativama. Rezervisana su tri odvojena stola i održana je distanca. Mogu samo da se izvinem zbog činjenice što nismo shvatili da je i ovo, prema zakonu, definisano kao događaj”, istakla je Solbergova.

Ona je zastupala uvođenje strožih regulativa radi suzbijanja širenja virusa korona, što je rezultiralo najnižim stopama zaraze i smrtnih slučajeva u Evropi, čime je njena Konzervativna stranka dobila podršku pred izbore u septembru.

Međutim, u Norveškoj je u porastu broj zaraženih zbog novih sojeva virusa i zvaničnici medicinskih službi upozoravaju da će bolnice biti prepune ukoliko ne dođe do suzbijanja epidemije.