Norveška je za ambasadora u Međunarodnom fondu za djecu pri Ujedinjenim narodima (UNICEF) imenovala 15-godišnju Penelope Leu.

Tinejdžerka, istaknuta aktivistica koja se bori protiv klimatskih promjena, najmlađi je ambasador u UNICEF-u, odnosno drugi najmlađi ambasador u toj svjetskoj organizaciji u historiji.

Bavi se klimatskim pitanjima i zaštitom okoliša od svoje osme godine, a s 11 je izabrana u Upravni odbor Eco-Agents, organizaciju za zaštitu okoliša.

Posebno se istakla u klimatskim protestima u Norveškoj u posljednjih šest mjeseci tokom kojih se često pojavljivala u brojnim televizijskim emisijama.

“Klimatske promjene utječu na sve nas, posebno na djecu. Zato nam je važno da se držimo zajedno. Borit ću se da pružim sebi, svojim prijateljima, ljudima i narednoj generaciji šansu za život”, rekla je Lea.

Lea je novinarima kratko kazala da je vrlo sretna što je imenovana da ovu, kako je rekla, vrlo odgovoru poziciju u UNICEF-u.

“Bit će sigurno vrlo zanimljivo raditi s Unicefom koji se bori za prava djece”, kazala je 15-godišnja Norvežanka.

UNICEF je međunarodni dječji fond za djecu. Brine se o kvaliteti životnog standarda djece i omladine. UNICEF je utemeljen 11. decembra 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda.