Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodno izdanje poštanskih maraka “Mitovi i flora 2021.” s motivom staroslavenske božice ljubavi i braka Lade i božura.

Lada je slavljena zbog svoje ljepote i privlačnosti, a predstavljana je kao najljepša slavenska žena duge zlatne kose s upletenim klasjem žita. Vlada ljeti, u razdoblju plodnosti kada sve raste i buja, a njoj u čast bili su posvećeni razni obredi sa svrhom da izmole kišu za žednu zemlju i potaknu rast biljaka, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Dodaju kako joj od prirodnih pojava pripada Sunce, topla noć i kiša, a njezine biljke su trešnja, lipa, maslačak i božur.

“Djevojke i mladići okupljali su se u prirodi igrajući kola i pjevajući pjesme posvećene božici Ladi. Mladići su pleli cvjetne vijence kojima su djevojke ukrašavale kosu, a kasnije su te vijence darivale mladićima. Latinsko ime božura je Paeonia i potječe iz grčke mitologije prema kojoj je Paeon, učenik boga medicine Asclepiusa, pretvoren u prekrasan cvijet kako u znanju ne bi nadmašio svoga učitelja”, navode iz Hrvatske pošte Mostar.

Autorica likovnog rješenja je Milana Nižić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 22. svibnja.