Raketni napadi izraelske avijacije na pojas Gaze ne prestaju. Nekoliko desetina Palestinaca je poginulo i ranjeno u posljednjoj seriji udara. Istovremeno iz Gaze je ispaljeno više od 100 raketa na Izrael. Produženo je vanredno stanje u Lodu, Aškelonu i Ašdodu. Zbog situacije na Bliskom istoku zasjeda Savjet bezbjednosti UN-a i Organizacija islamske saradnje.

U novoj seriji zračnih udara na pojas Gaze ubijeno je više od 30 i ranjeno najmanje 50 Palestinaca, a među njima je i 13 djece. To je najteži pojedinačni napad u gotovo sedam dana žestokog izraelsko-palestinskog sukoba. U Gazi su razoreni mnogi civilni objekti. Spasioci tragaju za zarobljenima pod ruševinama.

Održan je i hitan sastanak izraelskog kabineta za sigurnost. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da operacije u Gazi nisu gotove.

Za to vrijeme održan je i virtualni sastanak Organizacije islamske saradnje. Članice, njih 57, osudile su flagrantno kršenje palestinskih prava i pozvale međunarodnu zajednicu da hitno djeluje i zaustavi vojne operacije.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj sazvao je za utorak vanrednu video-konferenciju evropskih šefova diplomatija.

Nemiri na Bliskom istoku izveli su hiljade ljudi na ulice evropskih gradova. Podrška Pаlеstincima uz apele na obustavljane vojnih operacija u pojasu Gaze. Na nekima od njih bilo je i sukoba, ipak većina je protekla mirno.