Početak školske godine dodatni je izdatak za roditelje. Ove godine stanje je teže jer nije mali broj onih koji su, usljed pandemije koronavirusa, ostali bez posla, a mnogima koji rade primanja su umanjena.

Dok se roditelji i učenici snalaze za udžbenike i drugu opremu sociolozi upozoravaju da ovakva situacija utiče psihološki na roditelje, ali i na djecu.

Djeca se moraju ponašati po pravilima u skladu sa pandemijom, dok roditelji svojim školarcima moraju osigurati udžbenike i školski pribor. Ovaj put je to glavobolja za mnoge od njih. Oni koji su ostali bez posla tokom pandemije, primorani su djeci kupovati polovne udžbenike, jeftinije, a ima ih i u internetskoj ponudi. U knjižarama potvrđuju da je manje kupaca ove godine. Nije ni čudno kada za potpunu školsku opremu jednog učenika, kažu, treba izdvojiti od 400 do 500 KM.

“Cijena udžbenika od prvog do četvrtog razreda se kreću do nekih 90 konvertibilnih maraka, a od petog do devetog razreda između 150 do 200 konvertibilnih maraka. Ono na šta, čega je najviše pad jeste ruksaka”, navodi Dijana Remeta, direktorica izdavačke kuće Sarajevo Publishing.

Pozitivan primjer pruža sarajevska Osnovna škola “Aleksa Šantić”. Osim što prvačići, zahvaljujući Opštini Novi Grad, svake godine dobiju besplatne udžbenike, u ovoj školi organizuju bazare na kojima se udžbenici poklanjaju.

“Roditelji dijele mišljenje da su počašćeni i oslobođeni jednog tereta. Dovoljno im je muke što moraju se snalaziti oko produženog boravka”, kaže direktorica OŠ “Aleksa Šantić” Rasija Ibrahimović.

Roditelji dijele mišljenje da su počašćeni i oslobođeni jednog tereta. Dovoljno im je muke što moraju se snalaziti oko produženog boravka.

“Ove godine smo takođe realizirali projekat nabavke besplatnih udžbenika i to za učenike trećih i četvrtih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, a ove godine smo izdvojili maksimum sredstava koliko smo mogli, a to je 480 hiljada”, rekla je Nadija Bandić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke FBiH.

“Cijene udžbenika u RS od trećeg razreda koji se prvi plaća su 90 KM do 180, to su najskuplji kompleti za osmi razred. U ovim cijenama su strani jezici. Sve zavisi od vas šta želite da priuštite svom djetetu. Imate ranac od 15 do 150 KM. Svjedoci smo da i roditelji pretjeruju, da kupuju mnogo skuplje”, mišljenja je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS

Sociolozi upozoravaju – socijalni momenat opasan je za djecu gdje su oba roditelja ostala bez posla. Upozoravaju, sanirati takvo stanje znatno je teže nego nadoknaditi ekonomsku štetu. Može doći do kulturološkog šoka i pogoršanja mentalnog zdravlja.