Danas je i zvanično odlučeno da će nastava u Unsko-sanskom kantonu (USK) početi sedmog septembra. Krizni štab Ministarstva zdravstva na jučerašnjoj sjednici donio je Zaključak da bez obzira na situaciju, nastava u ovom kantonu bude u školskim klupama. Postoji nekoliko opcija za odvijanje nastave.

Zavod za javno zdravstvo i Krizni štab Ministarstva zdravstva donijet će smjernice i upute na koji način će se nastava odvijati. Neke od opcija su skraćeni časovi, smanjen broj učenika u razredu ili nastava u više smjena.

“Naravno da smo dali zadatak i Ministarstvu obrazovanja da zajedno u saradnji sa Sindikatom donesu prijedloge nastave. Više prijedloga … pa ćemo mi odlučiti koji je najbolji”, kaže Nermina Ćemalović, predsjednica Kriznog štaba USK.

“Ministarstvo radi intenzivno na tome da školska godina započne u školskim klupama. Međutim, ipak ćemo čekati razvoj situacije i konačnu odluku ćemo donijeti netom prije početka školske godine”, kaže Albijana Trnavci, tajnica Ministarstva obrazovanja USK.

Jučer su o ovom pitanju razgovrali predstavnici Ministarstva obrazovanja i Sindikata. Iz Sindikata poručuju da nastave bez povratka u klupe nema, ali i da su zabrinuti zbog velikog broja nastavnika koji imaju hronična oboljenja. Sindikat zahtijeva da im se obezbijede uslovi za rad, odnosno dovoljno dezinfekcijskih sredstava te da se direktori škola izjasne da li su
škole spremne da obezbijede kako razmak među učenicima, tako sigurnost učenicima i nastavnicima.

“U ovom trenutku se još uvijek učekuje da Ministarstvo napravi plan na koji način zamišlja da učionice ne broje više od 15 đaka jer radnici isto tako neće pristati da rade dupli posao za iste pare, jer je jedna od mogućnosti da se razredi polaju i da idu u različitim terminima i da su nastavnici obavezni da rade prvo sa jednom pa sa drugom grupom što je, u suštini, dupli posao”, kaže Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Dok čekaju konačnu odluku, u krajiškim školama se pripremaju za početak nastave. Čiste se i dezinficiraju prostorije. Naravno, svi bi željeli da krene redovan obrazovni proces.

“Kao što sam i rekao, mi bismo najviše voljeli da krene redovan obrazovni proces. Međutim, kako odluči struka – tako ćemo se i postaviti. Naši uposlenici su spremni na sve opcije”, kaže Amir Fajić, direktor Osnovne škole “Harmani II”, Bihać.

Za sada se zvanično zna da će nastava na području Unsko-sanskog kantona početi 7. septembra. U narednim danima nastavnicima, učenicima i roditeljima trebao bi biti poznat način odvijanja nastave.