Kompanija Eastern Mining naselila se u Varešu u bivšem Energoinvestovom rudniku cinka, olova i barita i ponudila budućnost ovom kraju koji proživljava pravu krizu nakon propasti željezare u Varešu, izjavio je premijer FBiH Fadil Novalić prilikom današnje posjete toj kompaniji.

Dodao je da se radi o partneru koji ima međunarodno iskustvo i moć da realizuje ono što zamisli.

“Sada se vrši bušenje na koje je potrošeno oko 20 miliona dolara, a ideja je da otvore rudnik cinka, olova, zlata i barita u koji bi bilo investirano do 180 miliona dolara. Vlada FBiH sada servisira 10 velikih kompanija koje joj imaju dnevni pristup, a takav status će imati i ova kompanija”, naveo je Novalić.

Najavio je da bi uskoro mogao biti gotov idejni projekt za nastavak pruge Vareš – Banovići, čime bi Vareš bio spojen s dva najveća centra u Federaciji, Sarajevom i Tuzlom.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić istakao je da je resorno ministarstvo 2018. dalo rješenje na geološke rezerve za tri mineralne sirovine koje je još na snazi.

“Očekujemo da lokalne vlasti uskoro izdaju urbanističku saglasnost, izdavanje okolinske dozvole je pri kraju, nakon čega možemo izdati rješenje o pravima na eksploataciju”, rekao je Džindić.

Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining, koja je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu a u vlasništvu je britanske firme Adriatic Metals, rekao je da ta kompanija planira svojim poslovanjem poboljšati zajednicu u kojoj rade i žive.

“Naša namjera je bila i još uvijek je poštovati rudarsku tradiciju Vareša, ali poboljšanu u svim elementima modernog poslovanja”, dodao je Teletović.