Činjenica da je u prvih deset mjeseci ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine prikupljeno 4,3 milijarde KM, što je za 2 milijarde više nego u Republici Srpskoj, svjedoči o snažnom povećanju javnih prihoda i ekonomskom rastu FBiH, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

On je pozdravio izvještaj Poreske uprave FBiH za period januar – oktobar 2019., te istakao da on dokazuje intenziviranu ekonomsku aktivnosti u Federaciji, jer, kako je rekao, samo ekonomija koja raste može da povećava i javne prihode u navedenoj mjeri.

Ekonomski rast, dodao je, potvrđuje i brojka o trenutnom broju zaposlenih u Federaciji (536 hiljada), što je 11 hiljada više zaposlenih nego prije godinu dana, u oktobru 2018. godine.

“Navedeni podaci Poreske uprave Federacije ukazuju da broj zaposlenih u FBiH čini 65 odsto od broja zaposlenih u cijeloj državi, što govori da je FBiH ekonomska kičma države”, naglasio je Novalić.

Kako je rekao, uz formiranje nove Vlade FBiH i implementaciju novih reformi, Federacija BiH ima priliku da zabilježi još snažniji ekonomski rast i povećanje životnog standarda.

Zbog toga, istakao je Novalić, svi politički akteri u FBiH trebalo bi da pruže podršku ovim procesima koji će, umjesto isprazne politizacije, donijeti konkretne ekonomske benefite građanima.