Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u Federaciji BiH usljed prevazilaženja situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Sastanku je prisustvovao i imunolog Jasenko Karamehić.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija, epidemiološka situacija na području Federacije BiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježen je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto. Sedmični indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u Federaciji BiH smanjio za 11 posto.

Na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 hiljada stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva. Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Bosansko-podrinjskom kantonu.

Prema izvještajima kantonalnih premijera i ministara zdravstva, epidemiološka situacija u kantonima ide ka blagoj fazi poboljšanja. Kako su istakli, Hercegovačko-neretvanski kanton nakon šestosedmičnog uzastopnog rasta, te trosedmičnog stagniranja, u posljednjoj sedmici bilježi usporen rast novooboljelih. U Kantonu Sarajevo podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana ovaj kanton ima dnevno manje od stotinu novooboljelih.

Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim kantonima.

Premijer Novalić je izvijestio kantonalne premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na nabavci vakcina protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije BiH, a riječ je o nabavci vakcina od ruskih, kineskih i američkih proizvođača. Novalić je premijere upoznao i o mogućnostima upotrebe brzih testova za COVID-19, a o čemu je tokom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije “Oncosem”.

“Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizirane aktivnosti kako bi se na području Federacije BiH počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti privrednim i drugim poslovnim subjektima, a čija se primjena pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija. PCR testovi kao referentni primjenjuju se i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja van granica”, rekao je Novalić.

Iz kantona je predloženo da se ograničenje kretanja građana u Federaciji BiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do pet sati ujutro. Federalni premijer će ovaj prijedlog uputiti Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Današnjem sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta. Naredni sastanak zakazan je za sljedeći ponedjeljak. Ovi sastanci su nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u Federaciji BiH na sedmičnom nivou, navodi se u saopštenju Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.