Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je privremeno ukidanje svih parafiskalnih i drugih nameta, kao i rebalans proračuna Federacije.

“Upravo je na vladi usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Radi se rebalans proračuna i radi se svaka stavka, doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni za sve u realnom sektoru… Zakonom osiguramo dodatna sredstva kantonima i općinama kroz prenamjenu sredstava. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na sprječavanje posljedica uzrokovanih koronavirusom”, rekao je.

Kaže da će sve proračunske isplate, poput mirovina i boračkih i socijalnih naknada biti blagovremene.

“Privremeno ukidamo parafiskalne i druge namete. Zakon jamči stabilnost svih proračunskih isplata, poput mirovina i boračkih naknada, to ne može biti ugroženo, privrednicima se ukida akontacija plaćanja poreza na dobit, obrtima na dohodak. Obustavljaju se svi upravni i sudski postupci dok traje prirodna nesreća, ali i 90 dana nakon njenog okončanja”, kazao je Novalić.

Sredstva će, kaže Novalić, osigurati kroz stabilizacijski fond… “To je stavka kojom upravlja vlada, razvojnoj banci dajemo depozit od 80 milijuna maraka za razvojni fond kao jamstvo za maloj i srednjoj privredi kojoj će na raspolaganju biti 400 milijuna maraka”, rekao je.

Očekuje i da do kraja dana Agencija za bankarstvo i banke da izađu s informacijom o mirovanju kredita da bude “kristalno jasno građanima i kompanijama tko ima na to pravo”.

Premijer FBiH tvrdi i da vlada ima plan kako pobijediti krizu.

“Spasit ćemo sva javna mjesta koja mognemo, oni koji ostanu bez posla, FBiH će isplaćivati zakonom propisane naknade s biroa. Imamo resurse i plan kako da pobjedimo ovu krizu”, dodao je.

Ekonomski eksperti smatraju da su antikrizne mjere Vlade FBiH logične i da predstavljaju korak naprijed, ali da nisu dovoljne.