Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je danas sve da predlože bilo kakvu ideju o mogućnost nabavke vakcina protiv virusa korona, ističući da federalna Vlada na tome radi danonoćno.

“Radim 24 časa dnevno, sedam dana, neće mi biti mrsko. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veletrgovci ne igraju dok roba ne postane komercijalna”, rekao je Novalić na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

On je naveo da su vakcine stvar geopolitike i da je Srbija najbolje napredovala.

Novalić je naglasio da je ad hok tijelo, koje i dalje funkcioniše, predložilo da se ostvare direktni kontakti sa ambasadama, te da se vakcine “astra zeneka” iz Indije pokušaju nabaviti zajedno sa zemljama regiona.

“Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se u nabavku. Ministar Ankica Gudeljević je to uradila prije mene, a ja sam samo sa 350.000 broj vakcina povećao na 500.000. Uključili smo se u grupu u kojoj su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija”, rekao je Novalić.

Što se tiče nabavke vakcina “sputnjik ve”, Novalić je rekao da su poslali sve papire, bili kod ruskog ambasadora Igora Kalabuhova i da je on poslao diplomatsku notu Ruskom fondu.

“Zamolili smo i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da i on pošalje autorizaciju”, objasnio je Novalić.

Govoreći o vakcini “fajzer”, federalni premijer je rekao da su kontaktirali američku Ambasadu, koja ih je uputila na USAID, nakon čega su kontaktirali Vašington.

“Fajzer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam juče odgovorili da ne razgovaraju na taj način”, rekao je Novalić, naglasivši da se ipak ne odustaje ni od tih vakcina.

Novalić je naglasio da su ušli i u proces nabavke kineskih vakcina, ali da su procedure vrlo komplikovane, zbog čega su i u tom slučaju zamolili predsjedavajućeg Savjeta ministara da ojača poziciju pismom namjere.