Neophodno je harmonizovati mjere u vezi sa zdravstvom i ekonomijom koje donose vlade dva entiteta, jer je u tom slučaju njihov efekat mnogo veći, istaknuto je na sastanku premijera Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Fadila Novalića i Radovana Viškovića.

Novalić je naveo da je na sastanku u Banjaluci bilo riječi i o mjerama za smanjenje posljedica pandemije u ekonomskom, zdravstvenom i socijalnom sistemu ukoliko bi došlo do radikalne eskalacije situacije.

“Svakako da ćemo intervenisati ukoliko dođe do te eskalacije”, izjavio je Novalić.

On je naveo da do sada nije bilo prevelike deformacije u ekonomskom sistemu, dok je zdravstveni sistem trenutno pod velikim pritiskom, te zbog toga mora biti u fokusu.

Višković i Novalić razmijenili su mišljenja i o stanju javnih finansija, s osvrtom na predstojeće aktivnosti u vezi sa pripremama budžeta i dokumenata ekonomskih politika Republike Srpske i FBiH za narednu godinu.

Kada je riječ o ekonomiji, Novalić je naveo da BiH u odnosu na region ima veoma malo opadanje broja zaposlenih i prometa, te ubiranja poreza.

“To ništa nije dramatično jer ne kasne penzije, socijalna davanja, te sve funkcioniše uprkos vrlo velikim preprekama koje pandemija donosi”, rekao je Novalić.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o daljim aktivnostima vlada Republike Srpske i FBiH u vezi sa realizacijom velikih zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao što je izgradnja koridora VC, te o zaštiti domaće proizvodnje.