Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Krizni štab Zapadnohercegovačke županije (ŽZH) donio je nove naredbe koje se tiču rada inspekcija te rada ugostiteljskih objekata i svadbenih salona. Iz Kriznog štaba navode da su ova mjesta postala glavni izvor širenja zaraze.

Svim ugostiteljskim objektima u Zapadnohercegovačkoj županiji ograničava se rad do 24 sata i ta odluka stupa na snagu odmah. U objektima ne smije boraviti više osoba od broja sjedećih mjesta uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Na organiziranim slavljima od 22. rujna može sudjelovati maksimalno 30 osoba. Sve će to pratiti pojačan inspekcijski nadzor.

ZDENKO ĆOSIĆ, predsjednik Vlade ŽZH

“Neće više biti upozorenja, opomena i kazni nego će se ići na najstrožu mjeru, a to je zatvaranje objekta na određeno vrijeme, kako to već inspektori procjenjuju”.

Osim povećanog broja zaraženih, a trenutno ih je 412, ova županija bilježi i povećan broj hospitalizacija zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, ali i broj smtnih slučajeva.

Iz Kriznog stožera upozorili su na problem skorog popunjavnja kapaciteta u Kliničkoj bolnici Mostar u kojoj gravitiraju tri županije, te će se uskoro organizirati izolatorij na području Širokog Brijega, za lakše oboljele pacijente od Covid-19, kako bi rasteretili zdravstveni sustav u Mostaru.

TOMISLAV PEJIĆ, ministar zdravstva ŽZH

“Ako netko ne vjeruje u to sve, ja bih ga pozvao da se dobrovoljno javi u dom zdravlja i da vidi kako se uzorkuje bris na koronu i u kakvim uvjetima rade zdravstveni djelatnici”.

ANDREA JURIĆ, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo ŽZH

“Jedan dobar dio pučanstva se ne pridržava ovih mjera i zato je stanje koje prijeti da eskalira. Nećemo izdržati jako puno, pogovo što nam ne ide u prilog hladno vrijeme kada imunitet pada, kada se dignu ostali virusi iz porodice gripe”.

Iz Ministarstva zdravstva Zapadnohercegovačke županije, apeliraju na svijest građana da shvate ozbiljnost situacije i pridržavaju se svih epidemiloških mjera, jer Covid-19, upozoravaju, nije bezazlena bolest.