Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske odlučio je danas da je obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, osim za djecu mlađu od sedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu sama da skinu masku i za vrijeme sportskih aktivnosti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima. Do 16. novembra je zabranjeno i okupljanje više od deset osoba.

“To se, prije svega, odnosi na privatna okupljanja, što podrazumijeva svadbe, krštenja i ostalo”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šeranić je rekao kako će privatna okupljanja kontrolisati komunalna policija i policija, te napomenuo da je primjetno da se preporučene mjere ne poštuju prilikom takvih okupljanja.

“Privatna okupljanja treba da svedemo na minimum jer nas ona najviše ugrožavaju kada je riječ o širenju virusa korona”, istakao je Šeranić.

On je takođe rekao da je potrebno vratiti se režimu rada od kuće, u institucijama u kojima je to moguće.

Po njegovim riječima, u Republici Srpskoj postoji problem da osobe zaražene virusom korona ne prijavljuju sve svoje kontakte i teško je utvrditi da li je neko bio kontakt ili ne.

Šeranić je rekao da kontakti niskog rizika ne idu u izolaciju, te pozvao građane da poštuju preporučene mjere.