Oko 20 novih artiljerijskih napada izvršeno je na Stepanakert, glavni grad nepriznate republike Nagorno-Karabah, javio je “Sputnjikov” dopisnik.

Eksplozije su odjeknule nedaleko od gradskog centra. U izvještaju se navodi da su ispaljeni projektili iz višecjevih raketnih bacača.

Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno Karabaha saopštilo je da “u ovom trenutku oružane snage Azerbejdžana vrše intenzivne raketne napade na Stepanakert”.

Nagorno-Krabah se nalazi u Azerbejdžanu, ali njime upravljaju etnički Jermeni. Sukobi između dvije zemlje povodom ove oblasti izbili su 27. septembra i najintenzivniji su od devedesetih.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su radarski sistemi protivvazdušne odbrane registrovali lansiranje projektila na teritoriju Azerbejdžana rano jutros, navodno sa pozicija u Jermuku, Kafanu i Berdu u Jermeniji.

Većina stranih novinara napustila je Stepanakert nakon što je počelo granatiranje ovog grada. Najveći dio stranih novinara premješten je u grad Goris, na jugu Jermenije, nedaleko od granice sa Nagorno-Karabahom. Jermenske vlasti obećale su da će ovdje uspostaviti pres centar.

Pojedini novinari ostali su u Stepanakertu da bi dokumentovali razaranje koje nanosi artiljerija. Među njima su reporteri iz Jermenije, Rusije, Francuske, Španije i Estonije.