Evropska unija najavila je uvođenje nove oznake na epidemiološkoj karti Evrope. Biće uvedene tamnocrvene zone iz kojih bi se putnici prije odlaska morali testirati, a po dolasku na odredište ići u karantin. Uvođenje takozvanih korona pasoša je na čekanju, a s radom bi trebao krenuti novi mehanizam za bržu distribuciju vakcina protiv koronavirusa Zapadnom Balkanu.

Na virtuelnom samitu šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije doneseni su važni zaključci koji se odnose i na region Zapadnog Balkana. Evropska unija će što je prije moguće posebnim mehanizmom osigurati vakcine protiv koronavirusa za Zapadni Balkan i još neke susjede Evropske unije.

URSULA FON DER LEYEN, predsjednica Evropske komisije

“Zbog složenosti procedura COVAX sistema uspostavili smo novi mehanizam kako bi se doze vakcina od članica Unije donirale našim susjedima na Zapadnom Balkanu.”

Za članice Unije važnija je najava o uvođenju novih oznaka na covid mapi. Tamnocrvena zona označavaće područja u kojima je cirkulacija virusa na iznimno visokom nivou.

URSULA FON DER LEYEN, predsjednica Evropske komisije

“Osobe koje putuju iz tamnocrvene zone moraće prije putovanja obaviti testiranje i biti u karantinu nakon povratka u neku od država članica Evropske unije. S obzirom na veoma ozbiljnu zdravstvenu situaciju treba ograničiti sva putovanja koja nisu nužna.”

Čelnici su razgovarali i o potvrdama o vakcinisanju. Šef Evropskog vijeća je rekao da postoji saglasnost oko standardnih potvrda u medicinske svrhe, ali da je prerano govoriti o njihovoj drugoj namjeni. Saglasili su da se mora osigurati slobodan protok ljudi i robе.

CHARLES MICHEL, predsjednik Evropskog vijeća

“Uvjereni smo da granice moraju ostati otvorene kako bismo održali funkcionisanje unutrašnjeg tržišta. Takođe, trebaju se primijeniti sva ograničenja na putovanja koja nisu nužna.”

Evropski čelnici izrazili su zabrinutost zbog širenja novog soja koronavirusa naglasivši da će biti preduzete sve mjere da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva. Kako je istaknuto, cilj je da se do ljeta vakciniše namanje 70 posto stanovništva Evropske unije.