Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, prema najnovijim informacijama, počet će na vrijeme, prvog septembra. Zbog složenosti epidemiološke situacije, bit će predložen najbolji model izvođenja nastave, ali izvjesno je da će djeca, ipak, biti u školskim klupama, uz eventualnu kombinaciju sa onlajn časovima. U Pedagoškom zavodu Republike Srpske smatraju da je najgora varijanta da djeca ne dolaze u školu. Konačan model trebao bi biti poznat sutra nakon sjednice Vlade.

Tačan model izvođenja nastave još se ne zna, osim da će početi na vrijeme, 1. septembra. Više je varijanti, od smanjenja broja učenika u odjeljenjima na 15, skraćenih časova na 30 minuta do kombinacije online časova sa dolascima u školu. Mišljenje stručnjaka je da nije dobro da djeca sa prekidima idu u školu, te da je posebno važno za učenike prvih razreda da dolaze na nastavu, zbog socijalizacije.

Prema riječima direktora pedagoškog zavoda Republike Srpske Predraga Damjanovića, učenici bi trebalo da dođu u škole 1. septembra.

PREDRAG DAMJANOVIĆ, direktor Pedagoškog zavoda RS

“Naš stav je da svi učenici trebaju ići u školu, posebno učenici prvih i šestih razreda osnovne, te učenici prvih razreda srednje škole, koji trebaju imati susret sa svojim novim učiteljima, nastavnicima i profesorima”, naglasio je Damjanović, te dodao da učenici moraju imati nastavu iz svih predmeta, jer su svi jednako važni.

Kako je rekao, zdravlje učenika je najvažnije i mora se voditi računa o svim preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Mislim da nije dobro da učenici budu jedan dan u školi,drugi ne budu,ili jednu sedmicu idu drugu ne idu zbog tih prekida,Ko nama garantuje da će učenik koji nije u školi taj dan sjediti uz tv i pratiti online nastavu na daljinu, kaže Damjanović.

Trenutno je najveći izazov kako organizovati nastavu u školama koje imaju više od 500 učenika u 3 smjene, dok tih problema u manjim školama ne bi trebalo da bude. Izvođenje nastave će se u svakom slučaju odvijati uz preporuke Instituta za javno zdravstvo.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS

Postoji više opcija za sam početak školske godine ,a u toku ove sedmice će biti definisani sami parametri za početak školske godine.

U resornom ministarstvu ranije su pominjali sve od nabrojanih modela, a konačni će se znati vjerovatno sutra nakon sjednice Vlade. Uputstva školama trebalo bi da stignu već u ponedjeljak kada završavaju godišnji odmori i školski raspust za nastavnike i profesore.