Nove brojke pokazuju da je u Britaniji umrlo više od 30.000 ljudi od koronavirusa, što je oko trećine više od zvanične brojke.

Kabinet za nacionalnu statistiku saopštio je da je u Engleskoj i Velsu do 24. aprila umrlo 29.710 osoba od Kovida-19 , što je 34 odsto više nego što je vlada navela za isti period. Smrtnih slučajeva u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj je bilo preko 30.000.

Zvanični broj smrtnih slučajeva u Britaniji, koji uključuje slučajeve u kojima su umrle sve osobe pozitivno testirane na virus, iznosi 28.734, odmah iza Italije sa 29.079. Velika Britanija je treća zemlja na svijetu po broju smrtnih slučajeva.

Podaci kancelarije za statistiku, koji su objavljeni s kašnjenjem od 10 dana, uključuju svaki smrtni slučaj u kojem se sumnja na Kovid-19, čak i ako nije potvrđeno da je osoba pozitivna.

Naučnici kažu da će biti teško odrediti ukupan broj umrlih od bolesti sve dok ne postoje potpune statistike o smrtnosti tokom pandemije.

Britanski Kabinet za statistiku navodi da je broj umrlih zabilježen u sedmici do 24. aprila neznatno manji nego u sedmici prije, ali ipak dvostruko veći nego petogodišnji prosjek.