Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, nakon jučer održanih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, na nivou zemlje dosad je obrađeno 96,22 posto biračkih mjesta, odnosno 1.484.143 glasačka listića. Među najneizvjesnijim izbornim utrkama su one za načelničke pozicije u Novom Gradu u Sarajevu, u Kalesiji i u Ilijašu.

Prema posljednjim podacima iz CIK-a, na nivou Bosne i Hercegovine obrađeno je 4.913 (96,22 posto) od ukupno 5.106 biračkih mjesta, prema čemu na obradu čeka još 192 biračkih mjesta (3,78 posto).

Podaci CIK-a također pokazuju da je na lokalnim izborima 15. novembra, na kojima je učestvovalo 114 političkih subjekata i 425 kandidata, a pravo glasa imalo 3.196.511 birača.

Prema podacima koalicije “Pod lupom”, zabilježena je izlaznost na lokalne izbore od 51 posto.

Među najneizvjesnijim izbornim utrkama su one za načelničke pozicije u Novom Gradu u Sarajevu, u Kalesiji i u Ilijašu.

Izborni rezultati u Banjoj Luci, Bijeljini, Trebinju, Rudom, Čajniču

Prema preliminarnim rezultatima Lokalnih izbora održanih jučer u Bosni i Hercegovini, koje je Centralna izborna komisija BiH ažurirala do 17.00 sati danas na službenoj web-stranici, u Banjoj Luci, gdje su obrađena sva biračka mjesta, Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika iz Partije demokratskog progresa (PDP), osvojio je najviše, 54,52 posto glasova, ispred Igora Radojičića (SNSD) sa 45,48 posto glasova birača.

Gotovo sva biračka mjesta obrađena su i u Bijeljini (99,44 posto), gdje je Ljubiša Petrović (SDS-PDP), kandidat za gradonačelnika, osvojio najviše, 47,54 posto glasova, a iza njega je Mićo Mićić (“Zajedno za Semberiju i Srpsku”) sa 40,57 posto glasova.

Jedna od općina u Republici Srpskoj u kojoj su također obrađena sva biračka mjesta je Rudo, a tamo je u izbornoj trci za načelnika, kandidat SNSD-a Dragoljub Bogdanović pobjednik sa 41,31 posto osvojenih glasova, dok je iza njega Rato Rajak (PDP) sa 39,94 posto.

U općini Čajniče, na osnovu glasova prebrojanih sa svih biračkih mjesta, pobjednik za načelničku poziciju je kandidat SDS-PDP Goran Karadžić (37,29 posto). Iza njega je SNSD-ov Neđo Mašić sa 32,56 posto osvojenih glasova.

U Trebinju je obrađeno 82,22 biračkih mjesta i prema tim rezultatima ažuriranim na web-stranici CIK-a oko 17.00 sati, prvi je SNSD-ov kandidat za gradonačelnika Mirko Ćurić sa 54,12 posto osvojenih gasova. Iza Ćurića je Ilija Stanković (SDS-PDP) kojem su birači poklonili povjerenje od 45,88 posto.

Napeto u Kantonu Sarajevo: Efendić vodi u Novom Gradu, neizvjesno u Ilijašu

Prema posljednjem presjeku podataka CIK BiH (od 17:00 sati), aktuelni načelnik Novog Grada i kandidat SDA Semir Efendić osvojio je 16.782 glasova (46,55), a kandidat “Četvorke” Adnan Delić 16.341 glasova (45,33 posto).

Kandidat SDA-a za načelnika Ilijaša Akif Fazlić osvojio je 4.204 glasa (50,14 posto), dok je Amar Dovadžija, kandidat koalicije “Četvorka”, osvojio 4.180 glasova (49,86 posto), čime za Fazlićem ima zaostatak od svega 24 glasa.

Ispred općina Novi Grad Sarajevo i Ilijaš okupili su se pripadnici NiP, sumnjajući u izbornu prevaru.

Kalesija: Čekaju se rezultati sa 5 biračkih mjesta

Prema rezultatima od 17 sati, neizvjesno je i u Kalesiji gdje kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Sead Džafić trenutno ima 4.863 glasa, odnosno svega 19 glasova više u odnosu na kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Zijada Kulanića koji je sakupio 4.844 glasa. Čekaju se rezultati sa pet neobrađenih biračkih mjesta.​​​​​​​

I dalje neizvjesno i u Srebrenici

Dramatična i neizvjesna situacija je i u Srebrenici gdje su i Mladen Grujičić i Alija Tabaković proglasili pobjedu.

Prema novim rezultatima CIK-a, Grujičić ubjedljivo vodi sa 61,47 posto, dok Tabaković ima 37,66. Izraženo u brojevima, Grujičić ima 1776 glasova, a Tabaković 1.088.Ovo su podaci na osnovu 50 posto obrađenih biračkih mjesta u Srebrenici.

Rezultate možete pogledati na stranici CIK-a

SNSD pobijedio u 42 lokalne zajednice

Izvršni komitet SNSD smatra velikim uspjehom činjenicu da su ostvarili pobjedu u 42 lokalne zajednice za pozicije gradonačelnika i načelnika, od ukupno 63 grada i opštine u Republici Srpskoj i konstatuje da je u odnosu na dosadšnjih 40 gradova i opština ostvarena pobjeda u dvije lokalne zajednice više.

Izvršni komitet razočaran je rezultatima za izbor gradonačelnika Banjaluke i žali za rezultatom za gradonačelnika Bijeljine, te pozdravlja činjenicu da je ostvarena pobjeda u gradovima Prijedor, Doboj, Gradiška, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje.
Pozdravljeno je povećanje broja opština u FBiH u kojim je pobijedio SNSD, a to su Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Bijeljina: Ljubiša Petrović umjesto Miće Mićića

Dosadašnji načelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji se ove godine kandidovao ispred koalicije Zajedno za Semberiju i Srpsku, izgubio je mjesto gradonačelnika. Umjesto njega, Bijeljinu će naredne 4 godine voditi Ljubiša Petrović, kandidat SDS-a i PDP-a.

Poznata struktura vijeća u Zenici: Apsolutna većina u korist Fuada Kasumovića

Najviše vijećnika u Gradskom vijeću Zenice u narednom mandatu, prema nepotvrđenim izbornim rezultatima imat će Zenička inicijativa Fuada Kasumovića.

Kasumović je, prema neslužbenim podacima, pobijedio u utrci za načelnika, a, kako sada stvari stoje, u Vijeću će imati 14 ili 15 vijećnika.

Očekuje se da će SDA imati devet vijećnika, Socijaldemokratska partija tri vijećnika te A-SDA dva.

Savez za bolju budućnost BiH, Nezavisni blok i kandidat iz nacionalnih manjina imat će po jednog vijećnika.

Broćeta: SNSD ima najveći broj načelnička i osvojenih odborničkih mandata

SNSD ima najveći broj načelnička i osvojenih odborničkih mandata u opštinama Livanjskog kantona, rekao je redsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Drvar Goran Broćeta.

On je naveo da je u Drvaru pobijedila Dušica Runić, u Bosanskom Grahovu Uroš Đuran, a u Glamoču Nebojša Radivojša, koji su bili kandidati SNSD-a za načelnike ovih opština.

“Odbornička lista SNSD-a za opštinsko vijeće u Drvaru ostvarila je ubjedljivu pobjedu, kao i u Glamoču i Grahovu”, rekao je Broćeta.

SDA gubi Sarajevo, SNSD ima 41 opštinu, HDZ BiH stabilan

U KS vode kandidati za načelnike koalicione četvorke

U opštini Stari Grad Sarajevo ubjedljivo vodi Ibrahim Hadžibajrić (Četvorka) sa osvojenih 58,48 odsto glasova.

U opštini Novo Sarajevo takođe ubjedljivo vodi kandidat za načelnika Četvorke, Tanović Hasan, sa osvojenih 67,33 odsto glasova.

Za načelnika opštine Centar Sarajevo vodi Srđan Mandić (Četvorka) sa osvojenih 64,99 odsto glasova.

Za načelnika Ilidže vodi Nermin Muzur (Četvorka) sa 64,06 odsto glasova.

Za načelnika opštine Vogošća vodi Edin Smajić (SDA) sa osvojenih 52,50 odsto glasova, a za načelnika opštine Trnovo Ibro Berilo (SDA) sa osvojenih 81,19 odsto glasova.

SBŽ: SDA šest pozicija, HDZ BiH 4, jedan nezavisni kandidat i jedan HSS-ov načelnik

U Srednjobosanskoj županiji većinu načelničkih mjesta ovojili su SDA i HDZ BiH. Još nije jasno kako će se riješiti situacija u Travniku, gdje je vodeći kandidat na izborni dan preminuo od posljedica koronavirusa.

U opštini Bugojno načelnik će vjerovatno biti Hasan Ajkunić (SDA) sa osvojenih 38,41 odsto glasova.

U Busovači vođstvu je Asim Mekić (SDA) sa osvojenih 58,03 odsto glasova.

U Dobretićima je ubjedljivo pobijedio Ivo Čakarić (HSS Stjepana Radića) sa 67,62 odsto osvojenih glasova.

U opštini Donji Vakuf vodi Huso Sušić, nezavisni kandidat, sa osvojenih 32,45 odsto glasova

U opštini Fojnica načelnik će biti Sabahudin Klisura (SDA) sa osvojenih 54,32 odsto glasova

U Gornjem Vakufu/Uskoplju u vođstvu je Sead Čaušević (SDA) sa osvojenih 41,64 odsto glasova.

U opštini Jajce pobijedio je ubjedljivo Edin Hozan (SDA) sa 57,47 odsto glasova

U opštini Kiseljak vodi Mladen Mišurić-Ramljak (HDZ BiH, HSS Stjepana Radića) sa osvojenih 58,72 odsto glasova

U Kreševu će načelnik biti Renato Pejak (HDZ BiH) sa osvojenih 78,69 odsto glasova.

U Novom Travniku pobjedu odnosi Stjepan Dujo (HDZ BiH, HDZ 1990) sa osvojenih 40 odsto glasova.

U Travniku je trenutno apsurdna situacija, u vođstvu je kandidat Mirsad Peco (SDA), koji je preminuo na izborni dan od posljedica koronavirusa.

U Vitezu je u vođstvu Boris Marjanović (HDZ BiH, HDZ 1990, HSS SR) sa osvojenih 51,15 odsto glasova.

U USK za gradonačelničke pozicije vode Ogrešević, Fazlić, Nanić, Abdić…

U Unsko-sanskom kantonu, u utrci za gradonačelnika Cazina vodi Nermin Ogrešević (A-SDA) sa 67,51 odsto glasova, a za gradonačelnika Bihaća Šuhret Fazlić (POMAK) sa 44,72 odsto glasova.

To su jutrošnji novi preliminarni, nezvanični i nepotpuni rezultati lokalnih izbora u BiH za USK-a koje objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH).

U opštini Velika Kladuša za načelnika vodi Fikret Abdić (Laburistička stranka BiH Laburisti BiH) sa osvojenih 44,15 odsto glasova.

U opštini Bužim za načelnika vodi Mersudin Nanić (SDA) sa osvojenih 51,60 odsto glasova, u opštini Bosanska Krupa vodi Armin Halitović (SDP fronta-ASDA-NIP) sa osvojenih 52,87 odsto glasova, u opštini Ključ vodi Nedžad Zukanović (SDP) sa osvojenih 43,09 odsto glasova, u opštini Bosanski Petrovac vodi Mahmut Jukić (SDA) sa osvojenih 37,21 odsto glasova, a u opštini Sanski Most za načelnika vodi Faris Hasanbegović (SDA) s osvojenih 48,29 odsto glasova.

Tuzlanski kanton: Šarolika slika načelničkih pozicija – SDA 4, SDP 3, PDA 2…

Od 13 opština u Tuzlanskom kantonu, 4 načelničke pozicije pripale su SDA kandidatima. SDP-ovi kandidati su osvojili 3, PDA je dobila dva, a ostale manje stranke/koalicije, kao i nezavisni kandidati, po jednu poziciju.

U Banovićima kandidat za načelnika Bego Gutić (SDA) osvojio je 49,73 odsto glasova i vodi ispred drugih kandidata.

U Čeliću načelnik će, po hza sada osvojenim glasovima, biti Admir Hrustanović (SBiH) sa 59,19 odsto glasova.

U opštini Doboj Istok za načelničko mjesto vodi Kemal Bratić (SDA) sa 51,21 odsto osvojenih glasova.

U opšitini Gračanica u vođstvu je Nusret Helić (SDP) sa 52,08 odsto osvojenih glasova.

U Gradačcu, Edis Dervišagić (“Zajedno za Gradačac” SDP BiH, RDS Gradačac, NIP) ima 46,95 odsto osvojenih glasova i u prednosti je u odnosu na ostale kandidate.

Prema rezultatima od 17 sati, neizvjesno je i u Kalesiji gdje kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) Sead Džafić trenutno ima 4.863 glasa, odnosno svega 19 glasova više u odnosu na kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Zijada Kulanića koji je sakupio 4.844 glasa. Čekaju se rezultati sa pet neobrađenih biračkih mjesta.​​​​​​​

U opštini Kladanj načelnik će biti po svim prilikama Jusuf Čavkunović (PDA) sa 32,64 odsto osvojenih glasova

Za načelnika opštine Lukavac ubjedljivo vodi Edin Delić (Zajedno i odlučno SDBIH-DF) sa osvojenih 64,72 odsto glasova.

U Sapni vodi kandidat za načelnika Zudin Mahmutović (PDA) sa 61,30 odsto osvojenih glasova.

U Srebreniku za načelnika opštine ubjedljivo vodi nezavisni kandidat Omerović Nihad sa osvojenih 50,99 odsto glasova.

U Teočaku nije ni moglo biti iznenađenja jer je jedini kandidat za načelnika bio Tajib Muminović (SDA), tako da je njemu pripala načelnička pozicija.

U Tuzli bez iznenađenja. Na izborima za gradonačelnika Tuzle ubjedljivo vodi Jasmin Imamović (SDP) sa osvojenih 52,64 odsto glasova.

U Živinicama vodi kandidat Samir Kamenjaković (SDA) sa 74,71 odsto osvojenih glasova.

Od 12 opština u ZDK, šest načelničkih mjesta osvojila SDA, tri HDZ, po jedno SDP, NBL i nezavisni kandidat

Kada su u pitanju opštine Zeničko-dobojskog kantona kojih je 12, šest načelničkih pozicija osvojili su kandidati Stranke demokratske akcije (SDA), tri načelničke pozicije osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, dok su Socijaldemokratska partija (SDP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista osvojile po jednu načelničku poziciju, kao i jedan nezavisni kandidat.

U Zenici je najviše glasova osvojio dosadašnji gradonačelnik kao nezavisni kandidat Fuad Kasumović koji je osvojio 28.575 ili 66,47 odsto glasova, iza njega je ostao Nezir Pivić (SDA) koji je osvojio 9.724 ili 22,62 odsto.

U toj opštini neobrađeno je 18 biračkih mjesta ili 12,68 odsto.

U opštini Breza najviše glasova osvojio je Vedad Jusić (SDA) i to 2.460 ili 45,65 odsto, nezavisni kandidat Halil Tuzlić osvojio je 1.661 ili 25,74 odsto glasova.

Budući načelnik opštine Doboj Jug biće kandidat SDA Mirnes Tukić koji je osvojio 1.263 ili 55,47 odsto, dok je na drugom mjestu SDP-ov kandidat Maid Škiljo sa osvojenih 773 ili 33,95 odsto glasova. Halid Begić kandidat Stranke za BiH osvojio je 241 ili 10,58 odsto glasova

Mirnes Bajtarević (SDA) trenutno je u vodstvu za načelnika opštine Kakanj s osvojenih 5.654 glasa što je 37,35 odsto, a iza njega ostao je Fuad Breščić (SDP) sa osvojenih 4.774 ili 31,54 odsto osvojenih glasova.

U Opštini Maglaj obrađeno je 29 ili 90,63 odsto biračkih mjesta, neobrađena su tri biračka mjesta, na kojima je evidentirano 8.820 važećih listića, dok je 510 praznih listića, a 193 je nevažećih po drugim kriterijima. Mirsad Mahmutagić (SDP) je u vodstvu sa 5.448 ili 61,77 odsto glasova, dok je na drugom mjestu je Mirsad Hasanić (SDA) koji je osvojio 3.372 ili 38,23 odsto glasova.

U Opštini Olovo obrađeni su glasovi sa svih 20 biračkih mjesta, a novoizabrani načelnik je Đemal Memagić (SDA) koji je osvojio 3.602 glasa ili 100 odsto budući da nije imao protivkandidata.

Slična situacija je i u opštini Usora gdje je jedini kandidat bio iz HDZ-a Zvonimir Anđelić koji je osvojio 881 glas. U toj opštini ostalo je da se obradi još jedno biračko mjesto.

U Opštini Tešanj za načelnika je u vodstvu SDA kandidat Suad Huskić koji je osvojio 8.945 glasova ili 59,99 odsto.

Novi načelnik Opštine Vareš biće Zdravko Marošević (HDZBiH) s osvojenih 1.482 ili 39,07 odsto osvojenih glasova, dok je tijesno iza njega ostala Enida Imamagić (SDA) koja je osvojila 1.392 ili 36,7 odsto glasova birača.

U Gradu Visoko novi gradonačelnik biće Mirza Ganić iz SDA koji je osvojio 10.781 ili 52 odsto glasova u poređenju s dosadašnjom gradonačelnicom Amrom Babić, koja je nezavisna kandidatkinja, i osvojila je 7.650 ili 40,67 odsto.

Od ukupno obrađenih 52 ili 86,67 odsto biračkih mjesta u Opštini Zavidovići najviše glasova osvojio je kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste Hašim Mujanović s osvojenih 6.622 ili 48,06 odsto glasova, dok je na drugom mjestu sa znatno manje glasova SDP-ov kandidat s osvojenih 2.829 ili 20,53 odsto glasova.

Nakon što je obrađeno 36 ili 94,74 odsto biračkih mjesta u Opštini Žepče u duplo većem vodstvu je HDZ-ov kandidat Mato Zovko s osvojenih 6.281 ili 62,36 odsto glasova, iza njega je Mirsad Čizmić (SDA) s osvojenih 3.791 ili 37,64 odsto glasova.

BPK: Po jedno načelničko mjesto za SDA, Stranku za bolje Goražde i SDP

U Bosansko podrinjskom kantonu, u tri opštine ovog kantona, pobijedili su kandidati iz tri različite opcije.

U opštini Pale (FBiH) vodi Almin Ćutuk (SDA) sa 52, 59 odsto glasova.

U opštini Foča-Ustikolina u prednosti je Esed Radeljaš (Stranka za bolje Goražde) sa 45, 70 odsto glasova.

U Goraždu Ernest Imamović (SDP) sa 33, 40 osvojenih glasova u vođstvu je u odnosu na ostala tri kandidata.

Županija Posavska: HDZ-u BiH za sada dva od tri načelnička mjesta, treće za HDZ 1990

Prema službenim podacima CIK-a danas do 8:48 časova, u opštinama Orašje i Domaljevac-Šamac u Posavskoj županiji obrađena su sva biračka mjesta, dok je u Odžaku obrađeno 95 odsto.

Načelnik Orašja biće kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marijan Oršolić s osvojena 3.762 glasa, dok će u opštini Domaljevac-Šamac dužnost načelnika obavljati Stjepan Piljić, takođe kandidat HDZ-a BiH, s osvojenih 836 glasova.

Oršolić i Piljić bili su jedini kandidati za načelnike u svojim opštinama.

Opština Odžak imala je dva kandidata, a do jutros obrađena su 23 od 24 birališta, što čini ukupno 95,8 odsto glasova. Kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990 Drago Zečević osvojio je 52,8 odsto glasova, dok je za Nadu Ćulap iz HDZ-a BiH svoj glas dalo 47,1 odsto birača prema dosadašnjim rezultatima.

HBŽ: SNSD-u tri načelnička mjesta, HDZ-u BiH dva, HDZ-u 1990 jedno

Na izborima za načelnike opština Hercegbosanske županije (HBŽ) pobjede u tri opštine odnijeli su kandidati SNSD-a, HDZ BiH najvjerovatnije će imati jednog načelnika i gradonačelnika Livna, a kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 vodi u Tomislavgradu.

Prema podacima CIK-a, kandidat SNSD-a Uroš Đuran odnio je tijesnu pobjedu u utrci za načelnika Bosanskog Grahova. Đuran je dobio 418 glasova (48 odsto), Duško Radun (SNS FBiH, SDS) 386 glasova (44 odsto), a Duško Bilčar (SDP BiH) 72 glasa (8 odsto).

Neizvjesno je bilo i u Drvaru, a na kraju je pobjedu odnijela dosadašnja načelnica Dušica Runić (SNSD). Ona je dobila 1.526 glasova (51 odsto), a njen protivkandidat Mladen Kukolj (SNS FBiH) 1.471 glas (49 odsto).

SNSD će imati svog načelnika i u Glamoču. Dosadašnji načelnik Nebojša Radivojša dobio je potporu 47 odsto izašlih birača, dok su četiri ostala kandidata zajedno dobila 53 odsto glasova.

U te tri opštine obrađena su sva birališta.

U Gradu Livnu nakon obrađenih 87 odsto birališta u vodstvu je kandidat HDZ-a BiH Darko Čondrić s 36 odsto osvojenih glasova. Nediljko Rimac (HDZ 1990) dobio je podršku 29 odsto birača, nezavisni kandidat Stipo Đapić 24 odsto, a Dinko Periša (Županijska neovisna lista) 11 odsto.

U opštini Tomislavgrad, nakon obrađenih 63 odsto birališta, izgledni pobjednik je kandidat koalicije HNP – HDZ 1990 Ivan Buntić. On je dobio podršku 53 odsto birača, a njegovi protivkandidati Jozo Bagarić (HDZ BiH) i Hrvoje Orlović (Hrvatska nezavisna lista) 24 odsto, odnosno 23 odsto glasova.

Dosadašnji vršilac dužnosti načelnika Kupresa Zdravko Mioč (HDZ BiH) pobjednik je izbora u toj opštini. On je dobio podršku 57 odsto birača, a njegov protivkandidat Matko Ćurković (Hrvatska nezavisna lista) 43 odsto. U Kupresu su obrađena sva birališta.

ZHŽ: Ubjedljiva pobjeda HDZ-a BiH u svim opštinama

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) imaće načelnike i gradonačelnike u svim opštinama i gradovima Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

Prema preliminarnim podacima CIK-a, u Širokom Brijegu obrađeno je 52 odsto birališta. Kandidat HDZ-a BiH i dosadašnji gradonačelnik Miro Kraljević dobio je podršku 79 odsto birača, a njegov protivkandidat Vlado Marušić iz Hrvatskog saveza HKDU-Hrast osvojio je 21 odsto glasova.

U Ljubuškom je obrađeno 71 odsto birališta, a za mjesto gradonačelnika takmičili su se kandidat HDZ-a BiH i dosadašnji v.d. gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić, koji je osvojio 74 odsto glasova te je izvjesno da će postati novi gradonačelnik, zatim kandidat Hrvatskog saveza HKDU-Hrast Ante Paponja s osvojenih 17 odsto glasova te kandidat HDZ-a 1990 Radoslav Radišić, koji je dobio podršku 9 odsto birača.

U Posušju je obrađeno 66 odsto biračkih mjesta, a s osvojenih 61 odsto glasova novi načelnik Posušja, umjesto dosadašnjeg Branka Bage, trebao bi biti kandidat HDZ-a BiH Ante Begić. Njegov protivkandidat Blago Petrić iz Hrvatske nezavisne liste osvojio je 39 odsto glasova.

Opština Grude imala je samo jednog kandidata, a to je dosadašnji načelnik Ljubo Grizelj, kandidat HDZ-a BiH, za kojeg je glasalo 2.158 birača. U Grudama je obrađeno 68 odsto birališta.

HNŽ: HDZ-u BiH 5 načelničkih mjesta, SDA, HDZ-u 1990 i SDP-u po jedno

Četiri dosadašnja načelnika opština u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i gradonačelnik Čapljine nastavljaće obavljati tu dužnosti i sljedeće četiri godine.

Prema preliminarnim rezultatima CIK-a, od osam lokalnih jedinica samouprave u HNŽ-u na nedjeljnim izborima u pet su pobjedu odnijeli kandidati HDZ-a BiH, dok su SDA, HDZ 1990 i SDP BiH osvojili po jedno načelničko mjesto.

U opštini Prozor-Rama obrađeno je svih 33 birališta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Jozo Ivančević (HDZ 1990) koji je dobio 4.306 glasova (74 odsto).

Novi načelnik opštine Jablanica biće kandidat SDP-a BiH Damir Šabanović koji je dobio 3.011 glasova (56 odsto). U Jablanici su obrađena sva birališta.

U Stocu su takođe obrađena sva biračka mjesta, a pobjedu je odnio dosadašnji načelnik Stjepan Bošković (HDZ BiH, HDZ 1990) s 3.916 glasova (60 odsto).

Čitluk je imao tri kandidata za načelnika, a tu dužnosnik nastaviće obavljati Marin Radišić (HDZ BiH) koji je dobio 4.351 glas (71 odsto). Obrađena su sva birališta.

HDZ BiH odnio je pobjedu i u Neumu, gdje je kandidat te stranke Dragan Jurković dobio 888 glasova (46 odsto). U Neumu su obrađena sva birališta.

Dosadašnji načelnik Ravnog Andrija Šimunović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat u toj opštini, pa će tako nastavljati obavljati svoju dužnost. On je na nedjeljnim izborima dobio 560 glasova.

U Gradu Čapljini obrađeno je 67 odsto biračkih mjesta, a u vodstvu je dosadašnji gradonačelnik Smiljan Vidić (HDZ BiH) s 3.602 glasa (61 odsto).

Nakon obrađenih 27 odsto birališta u Konjicu vodi kandidat SDA Osman Ćatić s 1.081 glasom (69 odsto).

RS: SNSD dobio 41 opštinu, SDS ima šest opština više nego na prošlim lokalnim izborima

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Kalinovik Radomir Sladoje osvojio je 745 glasova, dok je kandidat SDS-a Miroslav Sladoje osvojio 602 glasa.

Za načelnika opštine Trnovo pobijedio je kandidat SNSD-a Dragomir Gagović sa 657 glasova, dok je Milena Vitković iz SDS-a osvojila 245 glasova.

Kandidat SNSD-a Ognjen Milinković pobijedio je na lokalnim izborima za načelnika opštine Gacko sa 3.138 osvojenih glasova, dok je njegov protivkandidat iz SDS-a osvojio 2.536 glasova.

Na lokalnim izborima u opštini Istočni Stari Grad najviše glasova za Skupštinu opštine osvojio je SDS 659, a slijede SNSD sa 139, PDP 55 i DNS sa 16 glasova. Kandidat SDS-a za načelnika opštine Bojo Gašanović pobijedio je sa osvojenih 775 glasova, dok je kandidat SNSD-a Mladen Maletić dobio 133 glasa.

U opštini Foča kandidat Milan Vukadinović (SNSD) u vođstvu je u odnosu na druge kandidate sa 58,15 odsto osvojenih glasova.

U Palama je pobijedio kandidat SNSD-a za načelnika Boško Jugović sa osvojenih 49,09 odsto glasova.

Na osnovu prebrojanih glasova sa 105 od ukupno 106 redovnih biračkih mjesta u Doboju, najviše glasova za gradonačelnika dobio je kandidat SNSD-a Boris Jerinić 34.734 ili 82,3 odsto. Kandidat SP-a Srđan Todorović osvojio je 5.461 glas ili 12,93 odsto, a kandidat SDS-a Cvijan Filipović 2.016 glasova ili 4,88 odsto.

Kandidat koalicije PDP-SDS za načelnika opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, na osnovu preborajnih glasova sa 75 odsto biračkih mjesta, osvojio je 5.252 glasa ili 67,37 odsto, a kandidat koalicije SP-SNSD-DNS-US-NDP-PUP Slobodan Župljanin 2.236 glasova ili 28,68 odsto glasova.

Na Sokocu bez promjena. Kandidat SDS-a za načelnika opštine Sokolac Milovan Bjelica, nakon obrađenih 81,82 odsto biračkih mjesta, osvojio je 2.938 glasova ili 49,48 odsto, podaci su Centralne izborne komisiji BiH.

Kandidat SNSD za načelnika opštine Kneževo Goran Borojević osvojio je 3.430, a kandidat SDS-a Milan Sukur 2.159 glasova na redovnim biračkim mjestima u ovoj lokalnoj zajednici.

U Kupresu u Republici Srpskoj je tijesna borba između kandidata SNSD-a Gojka Šebeza koji je osvojio 95 i kandidata SDS-a Momčila Marića koji je osvojio 94 glasa za načelnika ove male lokalne zajednice.

U Srebrenici blagi preokret. Prema novim podacima CIK-a Mladen Grujičić, kandidat koalicije “Zajedno za Srebrenicu“ ima 61,47 odsto glasova (1.776), dok Alija Tabaković (Inicijativa “Moja adresa Srebrenica“) zaostaje sa 37,66 odsto (1.088 glasova).

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Novi Grad Miroslav Drljača na osnovu podataka sa 86,54 odsto biračkih mjesta, osvojio je 5.539 ili 51,40 odsto glasova.

U Istočnom Sarajevu ubjedljivu pobjedu nosi SNSD-ov Ćosić Ljubiša sa preko 56% glasova.

U Banjaluci je Draško Stanivuković ubjedljivo ispred Igora Radojičića sa 54,62% odsto do sada osvojenih glasova.

Bijeljina bilježi promjene, Petrović Ljubiša, koji je kandidat SDS-PDP, osvaja za sada skoro 50 odsto glasova u odnosu na druga dva kandidata, Miću Mićića i Lazić Bobana.

SDA izgubila Sarajevo, SNSD izgubio Banjaluku, HDZ BiH Tomislavgrad

SDA je izgubila u utrci za načelničke pozicije u tri od četiri opštine koje čine grad Sarajevo, a opoziciona koalicija koju čine SDP BiH, Naša stranka (NS) i Narod i pravda (NiP) preuzela je vlast u još nekim opštinama Kantona Sarajevo koje su važile za neosvojive utvrde SDA.

Taj opozicioni blok je prvi put uspostavljen uoči ovogodišnjih lokalnih izbora i izborio je načelničke pozicije u 11 opština, a SDA je zadržala ili dobila vlast u 30 opština, no među njima nema niti jednog većeg grada jer je u Zenici novi mandat dobio dosadašnji gradonačelnik Fuad Kasumović kao nezavisni kandidat, u Tuzli je gradonačelnik ostao SDP-ov Jasmin Imamović, a u Bihaću je još jedan mandat izborio nezavisni Šuhret Fazlić.

Izetbegović je ipak insistirao na tvrdnji da uprkos pretrpljenim porazima njegova SDA ostaje “najjača stranka u zemlji”.

Milorad Dodik je, potvrdivši poraz u Banjaluci, kazao kako to za njega “nije mali udarac”, a Banjalučanima je zamjerio da “nisu bili fer” prema njegovom kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću komentarišući koliko su SNSD i on lično uložili u taj grad.

Najavio je kako SNSD ipak neće voditi politiku sukobljavanja s novom gradskom vlasti u Banjaluci na čijem će čelu ubuduće biti mladi Draško Stanivuković iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Dodik je potvrdio kako je izbore izgubio i SNSD-ov kandidat za načelnika Bijeljine, drugog najvećeg grada u RS gdje je pobijedio kandidat Srpske demokratske stranke (SDS).

Ustvrdio je kako uprkos tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 opštini što je jedna više nego do sada.

Veće promjene izostale su jedino na područjima s hrvatskom većinom jer je HDZ BiH zadržao vlast u većini opština u kojoj je i do sada.

Najveća stranka s hrvatskim predznakom prema podacima koji su bili dostupni u noći nakon izbora vlast je izgubila jedino u Tomislavgradu, a nije je uspjela osvojiti u Rami koja je nedostižni cilj za HDZ BiH već četvrti izborni ciklus jer tamo suvereno vlada Jozo Ivančević iz HDZ 1990.