Međunarodni olimpijski odbor (MOO) surađuje s drugim svjetskim sportskim organizacijama da se odredi novi datum za odgođene OI Tokio i to negdje u srpnju ili kolovozu te se svi nadaju da će novi termin biti poznat za mjesec dana, piše u četvrtak japanski list “Yomiuri”.

John Coates, šef koordinacijskog povjerenstva za Tokio u MOO-u izjavio je za Yomiuri da igre trebaju biti održabe između grand slam turnira Wimbledona, koji se održava od sredine do kraja srpnja, i U.S. Opena koji starta krajem kolovoza.

“Želimo više-manje finalizirati datume u sljedeća četiri tjedna”, izjavio je Coates.

Coates, koji je ujedno i predsjednik Australskog olimpijskog odbora (AOC), navodi kako smještanje olimpijskih Igara u ljeto ovisi o izbjegavanju poklapanja sa svjetskim prvenstvom u plivanju (16. srpnja do 1. kolovoza) i atletskog SP (od 6. do 15. kolovoza).

Predsjednik Međunarodne atletske federacije Sebastian Coe je jučer izjavio da se atletsko SP može prebaciti i na 2022. godinu ako bude potrebno.

U četvrtak je organizacijski odbor OI Tokio 2020 osnovao radnu skupinu koja će se baviti pitanjima vezanima za odgodu, poput novih datuma.

Za sada se nije razgovaralo o točno određenim terminima, ali datum treba biti odlučen što prije, izjavio je jedan od dužnosnika organizacijskog odbora Hidemasa Nakamura nakon prvog sastanka radne skupine.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u srijedu izjavio da su na stolu “sve opcije” za nove datume pa i mogućnost organiziranja odgođenih Igara prije japanskog ljeta.