Zbog visokih temperatura zraka, i za nedjelju je upaljen meteoalarm za cijelu BiH. Građani uglavnom spas traže na kupalištima, a oni koji rade na otvorenom snalaze se na razne načine. Ljekari upozoravaju na posljedice i preporučuju maksimalni oprez, a naše ekipe obišle su nekoliko bh. gradova.

https://youtu.be/XB99FqT-GwI

Dok radnici traže načine za zaštitu od sunca, kupališta broje na hiljade posjetilaca svaki dan. Tako je i na Panonici u Tuzli.

Temperature zraka dostižu 40 stepeni Celzijusa. Meteorolozi upozoravaju da nas u naredna dva dana očekuje još toplije vrijeme, napominjući i da je velika je vlažnost vazduha ovih dana, koja se kreće do 50 posto.

Ulice u većini bh. gradova su skoro puste. Oni koji nemaju obaveza, nastoje ne izlaziti u najtoplijem dijelu dana.

Usijane su i telefonske linije hitnih službi. Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar, te mogu pogoršati postojeća stanja, zbog čega ljekari apeluju na pridržavanje uputa.

LEJLA KULUGLIJA MEMIŠEVIĆ, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla

„Da se klone ovog najtoplijeg dijela dana, starije osobe, posebno djeca. Koristiti zaštitu za glavu, kreme visokog zaštitnog faktora. Voditi računa o oblačenju, da to bude prozračna odjeća, po mogućnosti pamuk, lan, dužih rukava, jer i šetnja gradom može izazvati opekotine.“

Svakako, što više konzumirati vodu i čajeve, svježe voće i povrće, te izbjegavati gazirana i previše rahlađena pića. Ovo napominju ljekari, a meteorolozi kažu da nas od utorka u poslijepodnevnim satima očekuje naoblačenje i nešto niže temperature zraka.