Novi Zeland je u najvećoj recesiji u posljednjih nekoliko decenija, slijedeći stroge mjere kao odgovor na pandemiju Kovid-19 koje su bile široko hvaljene.

BDP zemlje smanjio se za 12,2 odsto u periodu od aprila do juna nakon strogih restriktivnih mjera i zatvaranja granica.

To je prva recesija u Novom Zelandu od globalne finansijske krize i najgora od 1987. godine, kada je počeo trenutni sistem mjerenja.

Ali, vlada se nada da će njen odgovor na pandemiju dovesti do brzog oporavka, javio je BBC.

Zemlja koja ima skoro pet miliona stanovnika proglasila je prije nekoliko sedmica da nema niti jedan slučaj virusa, međutim kasnije se pojavilo nekoliko uvezenih slučajeva. Uprkos tome što još uvijek ima nekolicinu slučajeva zaraze, ima samo 25 smrtnih slučajeva.

Ekonomija će vjerovatno biti ključno pitanje na izborima sljedećeg mjeseca, koji su odgođeni nakon neočekivanog porasta broja slučajeva Kovid-19 u avgustu.

Portparol vlade Novog Zelanda Paul Pasko rekao je da su mjere, sprovedene od 19. marta, imale ogroman uticaj na neke sektore ekonomije.

“Industrije poput maloprodaje, smještaja i restorana te transporta zabilježile su značajan pad proizvodnje jer su na njih direktno uticale međunarodna zabrana putovanja i stroga blokada u cijeloj zemlji”, istakao je Pasko.

Vlada premijerke Džacinde Ardern saopštila je da će uspjeh u suzbijanju virusa vjerovatno pomoći izgledima za oporavak.