Udruženje BH novinari u suradnji s Regionalnom platformom zapadnog Balkana “Safejournalists.net” i uz podršku Europske unije prezentiralo je danas u Sarajevu izvještaj “Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2019”.

Ovaj izvještaj proizveden je u okviru četvrte regionalne procjene razine slobode medija i sigurnosti novinara u BiH.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković napomenuo je da BH novinari već godinama upozoravaju na probleme s kojima se novinari u BiH susreću, ali da niti jedan od ključnih elemenata koji spadaju u indikatore medijskih sloboda bitnije se ne mijenja niti poboljšava.

“Sama činjenica da smo tijekom prošle godine imali 56 različitih oblika nasrtaja na medijske slobode govori zapravo gdje se nalazimo u ovoj oblasti. Ogroman broj tužbi prema novinarima i redakcijama također uzrokuje nisku percepciju medijskih sloboda u BiH. To je posebna vrsta pritiska koji novinarima stalno visi nad glavom, dok pravosuđe ne pokazuje razumijevanje same uloge slobode medija i metodologije njihovog rada”, kazao je Divković.

Tijekom prezentacije Izvještaja govorilo se ne samo o medijskim slobodama, fizičkim i verbalnim napadima na novinare i novinarke i njihovom procesuiranju, već i o cjelokupnoj medijskoj slici i ambijentu u kojem danas rade novinari u Bosni i Hercegovini, a što se odnosi i na njihov ekonomski položaj i zakonodavno-pravni okvir unutar kojeg djeluju.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH, veleposlanik Johann Sattler obratio se sudionicima današnje konferencije putem Zoom aplikacije i naglasio da ima iskustvo rada u medijima, te da zna što znači kada je vlastita sigurnost dovedena u pitanje, kao i da će EU i u budućnosti pomagati incijative koje se bave ovim problemom.

“Moramo osigurati da medijski radnici u sigurnom okruženju obavljaju svoj posao. To je nešto čime se vlast u BiH mora pozabaviti, a slučajevi ugrožavanja njihove sigurnosti istražiti. U BiH smo prošle godine imali previše slučajeva napada na novinare. To je problem cijele regije koji treba biti riješen. Sloboda govora i izražavanja mora biti osigurana”, izjavio je Sattler.

Novinarske udruge iz šest zemalja zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija), uz podršku Europske komisije, udružila su se 2016. u praćenju i unapređivanju razina slobode medija i sigurnosti novinara i novinarki u njihovim zemljama, stvarajući tako Regionalnu platformu zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara.

Na temelju zajedničke istraživačke metodologije, posebno razvijene za tu svrhu, ove organizacije svake godine prikupljaju podatke, procjenjuju najnovija zbivanja i uključuju se u zagovaračke aktivnosti kako bi promijenile političko, zakonodavno i institucionalno okruženje u kojem rade novinari i mediji.

Postignuti rezultati u prvom trogodišnjem ciklusu pokazali su da novinarske udruge u regiji mogu igrati odlučujuću ulogu u zalaganju za veće medijske slobode. Europska unija prepoznala je ovo postignuće kao ključni korak ka sveobuhvatnoj demokratizaciji balkanskih društava, što je rezultiralo njenom odlukom da nastavi podržavati Regionalnu platformu i narednih godina.