Senka Nožica i Nedim Ademović, pravni zastupnici turskih državljana čije izručenje traži Republika Turska, danas su se u Sarajevu očitovali o pravnom položaju svojih klijenata. Ademović je kazao kako su smatrali da do ovog momenta neće doći i da će pravne institucije rješavati problem.

“Ovo je ispolitizirano i strašan je politički pritisak da se ovo riješi, ne na pravni način i po Ustavu, već kroz političke dogovore BiH i Turske. To BiH sebi ne smije dozvoliti”, rekao je Ademović.

Nožica je istakla da su njihovi klijenti u BiH boravili niz godina, neki čak i dvije decenije, te da se radi o učiteljima, nastavnicima, profesorima koji ovdje imaju porodice. Njihovi pravni zastupnici nisu dobili nijedan dokument koji bi potvrdio optužbe turskih vlasti.

Takođe, Nožica je naglasilia da do sada protiv njih nije vođen nijedan postupak, u našoj zemlji ili Turskoj, zbog kojeg bi im pasoši bili poništeni.

Služba za poslove sa strancima dobila je samo dokument s imenima i brojevima poništenih pasoša, bez obrazloženja, a sada se, kazala je, uvodi postupak za ukidanje boravišnih dozvola.

Nožica i Ademović su istakli kako je potrebno da Turska iznese dokaze da je svaka osoba pojedinačno počinila krivična djela o povredi demokratije i drugim optužbama, što do sada nije učinjeno.

“Ako im oduzmu boravišne dozvole, žalit ćemo se Ministarstvu sigurunosti BiH pa Sudu BiH, Ustavnom sudu BiH i zatim Evropskom sudu za ljudska prava”, rekao je Ademović, napominjući da se spremaju za najgori scenario.

Pravni zastupnici turskih državljana nisu željeli pominjati imena osoba o kojima se radi, zbog zaštite ličnih podataka, podsjećajući da su mediji već objavili neka imena te da je jedan klijent bio kandidat za Šestoaprilsku nagradu.

Turska nekolicinu svoj državljana koji borave u BiH tereti za pripadnost pokretu FETO, za čijeg osnivača Fetulaha Gulena tvrdi da stoji iza propalog pokušaja puča u toj zemlji prije tri godine.

IZVOR: AMELA POKVIĆ/BHRT