Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbila je zahtjev opozicionih stranaka da se na današnjoj sjednici raspravlja o usvojenom Programu reformi BiH.

Kako je obrazložio predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, klubovi Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) taj zahtjev za proširenje dnevnog reda nisu podnijeli u skladu sa skupštinskim Poslovnikom, te da nisu ispunjeni potrebni uslovi za raspravu na današnjoj sjednici.

Uslijedili su brojne optužbe poslanika vladajućih stranaka i opozicije, da li je Program reformi ANP ili nešto drugo.

Iz SNSD-ća su tvrdili da oni nisu ti koji će BiH uvesti u NATO.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se može diskutovati o vojnoj rezoluciji koju je svojevremno usvojio tadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Taj dokument se zove Strategija spoljne politike i mogli su tražiti i da se o njemu raspravlja”, rekao je Žunić.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak smatra da to što Informacija o Programu reformi nije uvrštena u dnevni red današnje sjednice entitetskog parlamenta predstavlja “vrhunac poniženja ove institucije”.

O Programu reformi odgovaralo je na pitanja poslanika nekoliko poslanika, koji su isticali da opozicija svoje mišljenje o Programu reformi BiH zasniva na pretpostavkama, te da dokument treba pročitati i vidjeti šta će se dalje dešavati.