U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Pred poslanicima su, po hitnom postupku, izmijenjena zakonska rješenja o lokalnoj samoupravi, te o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih zbog krivičnih djela seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece.

Narodna skupština Republike Srpske je, nakon redovne pauze, razmotrila po hitnom postupku Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, te Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske.

Kasipović: Usvajanje zakona omogućava upis osuđenih lica u registar

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece omogućen upis u registar lica koja su osuđena prema zakonima koji su prestali da važe.

“Usvajanjem ovog zakona biće omogućen upis u registar lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polnog integriteta izvršena na štetu djece i maloljetnih lica”, rekao je Kasipović.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu – prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Produžen rok za smanjenje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da se do 31. decembra produžava rok za primjenu odredbe o izricanju novčane kazne za prekršaj odgovornog lica u organu jedinice lokalne samouprave, zbog neizvršavanja obaveze smanjenja broja zaposlenih u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi.

Ivić: Riješti probleme građana koji nisu zadovoljni trasom auto -puta

Šef Kluba poslanika DNS-a Narodnoj skupštini Republike Srpske Duško Ivić smatra da treba riješiti probleme građana u pojedinim banjalučkim mjesnim zajednicama koji nisu zadovoljni trasom auto-puta Banjaluka-Prijedor koja prolazi njihovim parcelama.

“Potrebno je trasu pomjeriti u poljoprivredno zemljište i zato treba naći mogućnost da bi se izašlo u susret građanima. Ne smije se dozvoliti da se zbog realizacije ovog projekta, koji je dobar, građani rasele”, rekao je Ivić u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Prijedlogu zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović rekao je da će SDS podržati navedeno zakonsko rješenje, jer se gradnjom puteva razvija privreda.

Višković: Za razvoj potrebno graditi putnu infrastrukturu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da je za razvoj RS potrebno graditi putnu infrastrukturu i da će Prijedor imati koristi od izgradnje auto-puta.

“Ako bi primijenili studiju opravdanosti za izgradnju auto-puteva i ekonomsku logiku onda nema potrebe graditi. Zato se postavlja pitanje da li želimo odstupiti u dijelu ekonomske logike kako bi stvorili preduslove da razvijamo ekonomiju na fonu razvoja putne infrastrukture?”, rekao je Višković.

Višković je istakao da je BDP Srbije značajno uvećan zbog izgradnje mreže auto-puteva.

“Kada se tako nešto desi u Republici Srpskoj, onda opozicija pokušava da umanji značaj”, dodao je Višković, čije obraćanje je prekidao poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović.

On je podsjetio da RS imala 1.870 više zaposlenih u prošloj godini, odnosno vremenu pandemije virusa korona, nego što je to bilo 2019.

“Povećali smo plate, penzije i neka druga davanja, što nije slučajno. O ovome treba da govori svaka vlada, a svi podaci su dostupni”, rekao je Višković.

Višković je upitao šta se promijenilo dolaskom SDS-a ili PDP-a na vlast u nekim od lokalnih zajednica?

“Kada govorimo o pojedinim naseljima na trasi auto-puta Banjaluka-Prijedor, razgovaraću sa stručnjacima da vidim može li se reagovati i promijeniti trasa. Nažalost, oni koji su trebali – nisu reagovali na vrijeme”, rekao je Višković.

On je napomenuo da današnji štrajk u Milićima, koji je naručen, nema veze sa njim.

Tubin: Radović prijeti i pokušao je da me udari

Poslanik Socijalističke partije Milan Tubin rekao je da ga je poslanik SDS-a Milan Radović u skupštinskom restoranu pokušao fizički napasti i da mu je prijetio.

“Pokušao je da me udari glavom, prijetio mi je i nazivao me pogrdnim imenima. Ovo je nedopustivo, ali neka se zna o kakom čovjeku i nasilniku je riječ. To je monstrum i zato pozivam nadležne službe da reaguju”, rekao je Tubin koji je prethodno kazao da Radović blokira razvoj Prijedora, a živi u Beogradu.

I poslanik SDS-a Davor Šešić rekao je da mu je Radović prijetio zbog njegove izjave u vezi sa kupovinom obveznica Nove banke, dok je Radović bio na njenom čelu.

On je poručio da se ne boji prijetnji stranačkog kolege.

“Samo sam tražio da Radović kaže koliko je Nova banka kupila obveznica prilikom izgradnje auto-puta Banjaluka-Gradiška. Može da prijeti, ali se toga ne bojim”, rekao je Šešić.

Poseban značaj auto-puta Banjaluka-Prijedor

Prijedlogom zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor u dužini od 42 kilometra uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje auto-puta kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović istakla je da je razlog za donošenje ovog zakona realizacija izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku kojim bi se riješila saobraćajna povezanost, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak.

“S ciljem realizacije ovog projekta neophodno je donijeti poseban zakon kojim se utvrđuje da je izgradnja auto-puta od opšteg interesa, a kojim bi se definisalo izvođenje geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije, posebna pravila upravnog postupanja”, rekla je Predragovićeva obrazlažući zakonsko rješenje.

Ona je navela da bi usvajanje zakona predstavljalo pravni okvir za nesmetanu realizaciju projekta, u kojem bi se efikasno rješavali imovinsko-pravni odnosi u posebnom postupku eksproprijacije, kao i pribavljanje dokumentacije za izgradnju auto-puta.

Kasipović: Unaprijediti poslovanje javnih preduzeća

Ministar pravde Anton Kasipović rekao je da Vlada Republike Srpske zna šta treba da radi da bi poslovanje javnih preduzeća bilo što bolje, te da će biti tražena optimalna rješenja na tom planu.

Kasipović je rekao da su poslovanje i rezultati javnih preduzeća u stalnom fokusu Vlade, koja nije zadovoljna poslovanjem većine tih firmi.

“Može i mora mnogo bolje. Primarno je da budu stvoreni optimalni uslovi za efikasan i kvalitetan rad javnih preduzeća. Zato je formirana posebna komisija koja će se baviti tim firmama da bi njihov rad bio uspješniji. To je imovina građana Republike Srpske i Vlada zna šta treba raditi. Tražićemo optimalna rješenja i uvjeren sam da će njihov rad biti bolji”, rekao je Kasipović, odgovarajući na poslanička pitanja tokom “Aktuelnog časa”.

On je rekao da su sa dnevnog reda Skupštine povučeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija radi daljeg usaglašavanja.

Vidović: Rast prihoda od indirektnih poreza

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je danas da je u prvih šest mjeseci ove godine u Srpskoj od direktnih poreza prikupljeno milijardu i 254,5 miliona KM, što je više za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Kada je riječ o sredstvima od indirektnih poreza, prošle godine su bila u padu. Ove godine su veća za 16,4 odsto u odnosu na 2020. godinu i za 5,5 odsto u odnosu na 2019.”, rekla je Vidovićeva tokom aktuelnog časa.

Ona očekuje da će biti nastavljen rast prikupljanja sredstava od poreza.

Ćorić: Do kraja godine pripremni radovi za aerodrom Trebinje

Ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić rekao je da bi pripremni radovi za izgradnju aerodroma u Trebinju trebalo da počnu do kraja ove godine.

“Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju aerodroma je sačinjena, nakon čega je predviđena eksproprijacija zemljišta za šta su djelimično obezbijeđena novčana sredstva”, rekao je Ćorić.

Ćorić je podsjetio da su vlade Republike Srpske i Srbije definisale dva strateška projekta – izgradnja aerodroma u Trebinju i gradnja auto-puta Banjaluka-Beograd.

Dnevni red sjednice

Poslanici će da razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravljanju otpadom, po hitnom postupku, i Prijedlog zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu – prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – prijedlog narodnog poslanika Perice Bundala, te Nacrt zakona o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.

Skupština će da razmatra Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2020. godinu Komisije za koncesije, te izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana – budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za prošlu godinu

Poslanici će da razmatraju Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi – po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece – po hitnom postupku.

Biće razmatrani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2020. godinu.

Na prijedlog Vlade, sa dnevnog reda su, radi daljeg usaglašavanja, povučeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.