Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras po hitnom postupku set prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama radnika u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, koji predviđa da plate zaposlenih u javnom sektoru budu povećane od pet do 20 odsto.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da je Vlada Republike Srpske napravila dobar potez, ako svi poslanici budu podržali ove zakone.

“Izvori za ovo povećanje plata su realni. Sam suficit koji će biti ostvaren u ovoj godini, povećanje prihoda koje će biti ostvareno u narednoj godini vrlo su realni i Vlada je čekala realan momenat da se izvrši povećanje plata”, istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da Vlada nije najbolji poslodavac, već da privredu treba dovesti u poziciju da to bude.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić smatra da povećanje plata u javnom sektoru može imati niz pozitivnih efekata u smislu zadržavanja zaposlenih u javnom sektoru Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o setu izmjena zakona o platama zaposlenih u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu Republike Srpske, Stojčićeva je rekla da je planirano povećanje plata u skladu sa opredjeljenjem Vlade kroz programe ekonomskih reformi da se ide na povećanje konkurentnosti privrede.

Ona je navela da su na osnovu ekonomskih pokazatelja u ovoj godini stvoreni uslovi da se u idućoj godini ide na povećanje plata u javnom sektoru Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić je u ime kluba poslanika ove stranke podnio amandman na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o platama zapoposlenih u javnim službama Republike Srpske kako bi svi zaposleni u svim javnim službama, čiji je osnivač Republika Srpska, ostvarili ista prava.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo rekao je da će ovaj klub podržati donošenje zakona o povećanju plata u javnom sektoru.

Bundalo je pozvao Vladu Republike Srpske da fokus njenog interesovanja bude razvoj realnog sektora kako bi bio poboljšan standard građana Republike Srpske.

Sjednica će biti nastavljena sutra, a na dnevnom redu su Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, kao i Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o trgovini.