U Banjaluci je u toku 13. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi poslanici između ostalog trebalo da razmatraju Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju ovog entiteta.

Raspravu su obilježile brojne optužbe opozicije na račun vlasti zbog načina na koji je tretirala krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

Premijer RS Radovan Višković osvrnuo se i na kupovinu tipa respiratora koji su postali predmet sporenja u Federaciji BiH. Naime, stručnjaci u RS su , kada su im ponuđeni, procijenili da navedene mašine nisu za liječenje pacijenata.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je danas da je prilikom predlaganja odluke o ukidanju vanrednog stanja broj lica zaraženih koronavirusom bio manji od broja oporavljenih.

“Krajem marta povećavan je broj zaraženih lica, dok je 14. maja kada smo predložili ukidanje vanrednog stanja broj lica zaraženih virusom korona bio manji od broja oporavljenih. U ovom periodu imamo i podatke o licima u bolnicama tako da smo se vodili time kada smo donosili sve odluke”, rekao je Šeranić.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas su nakratko napustili zasjedanje Narodne skupštine RS, jer je njihov kolega iz Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković odbio da stavi zaštitnu masku.
Stanivuković je rekao da ne želi da nosi masku, jer to nisu radili još neki prije njega. Kazao je da vlasti prvo treba da kazne Stašu Košarca i ostale koji nisu poštovali tu mjeru.
Poslanici SNSD-a su se vratili na sjednicu nakon što je poslanik PDP-a stavio masku.

Oštre kritike opozicije koja smatra da uvođenje vanrednog stanja nije bilo potrebno

Za poslanike Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) nije bilo neophodno uvoditi vanredno stanje prije mjesec i po dana, a prozivali su premijera Radovana Viškovića zbog, kako smatraju, nepotrebne kupovine mobilne bolnice, za koju su utrošeni milioni iz entitetskog budžeta, a taj objekat još nije u funkciji.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković upozorio je rukovodstvo Narodne skupštine RS-a da je imalo tri mjeseca da pripreme skupštinsku salu za rad u uslovima infekcije koronavirusa, što nije urađeno.

“Milorad Dodik daje 16.000 KM za trosjed, dvosjed i fotelju, a pritom od prosvjetnih radnika, profesora, učitelja, uzimate 10 posto od plate da biste gospodinu Dodiku kupili fotelju. Dva i po miliona ste dali turističkoj organizaciji da kupe maske. Pokretnu bolnicu kupili da ovce pasu… – naveo je Stanivuković kritikujući poteze vlasti u proteklim danima.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao je da nije bilo potrebno uvoditi vanredno stanje u RS, da je RS nespremno ušla u pandemiju koronavirusa, bez Robnih rezervi, koje su ranije otišle u stečaj, a da je mobilna bolnica, koja je jedan šator, “sramota” za RS.

“Zar treba da raspravljamo o stanju u zdravstvu, koje ima dugove od milijardu i 100 miliona KM. Lokalne karantirane organizovani na katastrofalan način za vrijeme epidemije, a šatore i cijevi za mobilnu bolnicu ste prevozili avionom”, ustvrdio je Stanić.

Višković: RS je odbila kupovinu respiratora koji su nabavljeni u Federaciji BiH jer su ocijenjeni neodgovarajućim

Premijer Radovan Višković rekao je da se u nabavku te bolnice ušlo u trenutku kada je situacija s pandemijom koronavirusa bila na vrhuncu u zemljama poput Italije, te da je Vlada RS “prva u regionu i BiH reagovala na pojavu virusa korona“.

“RS se od pojave virusa korona u Kini pripremala za najgori scenario koji je podrazumijevao dolazak bolesti i u RS”, istakao je Višković.

Spreman je, kaže, da odgovara za svoje postupke u svakom trenutku, a ustvrdio je i da je RS odbila da kupi respiratore koji su nabavljeni u Federaciji BiH.

“Imali smo tu ponudu prije nego što je imala Federacija BiH. Ne što je premijer pametan, već zato što je suglasnost za te kupovine davao doktor. Peđa Kovačević, šef Intenzivne njege na UKC RS. On je rekao da ove mašine ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata”, kazao je Višković.

Višković rekao je da je Vlada uputila Narodnoj skupštini prijedlog za ukidanje vanrednog stanja u tom entitetu jer smatra da su prestale okolnosti zbog kojih je ono proglašeno.

On je naveo da je ovaj prijedlog upućen shodno dnevnom pokazatelju omjera broja testiranih i broja lica sa pozitivnim rezultatom testiranja koji je stabilan, pri čemu nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS.

“Kako se bilježi linearan rast broja zaraženih lica smatramo opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno vraćati u normalu”, istakao je Višković.

“Nažalost, mi se ne vraćamo u potpuno normalno stanje nakon vanrednog stanja, već će na snazi ostati vanredna situacija. Zato je potrebno da građani RS i dalje nose zaštitne maske, te da se u kontinuitetu i dalje vrši dezinfekcija prilikom ulaska u objekte i na taj način spriječićemo neželjeno širenje zaraze”, pojasnio je premijer Višković.

Čubrilović: Potreba povratka u normalne tokove života

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je kako smatra da najviša zakonodavna institucija u tom entitetu treba da ukine vanredno stanje i potvrdi akte predsjednika RS koji su doneseni u vrijeme ovog stanja.

“Smatram da smo, u skladu sa sadašnjim stanjem epidemije i imajući u vidu potrebu povratka u normalne tokove života, a posebno oživljavanje privrednih aktivnosti, danas u situaciji da Narodna skupština ukine vanredno stanje”, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske 16. marta proglasila vanrednu situaciju, s ciljem da suzbija epidemiju i otklanja njene negativne posljedice, u čemu su zdravstveni sistem, ljekari i drugo medicinsko osoblje podnijeli najveći napor i teret, pri čemu ne treba umanjiti ulogu i doprinos ostalih institucija, službi i pojedinaca.

“Zbog toga je bilo nužno da se proglasi vanredno stanje, koje je podrazumijevalo donošenje novih pravnih akata koji su bili neophodni za suzbijanje epidemije, što je Narodna skupština, vršeći svoju ustavnu ulogu i nadležnost, na prijedlog Vlade Republike Srpske, i uradila, proglašujući vanredno stanje 28. marta, kojim je omogućeno predsjedniku RS da koristi ustavno pravo i donosi uredbe sa zakonskom snagom”, naveo je Čubrilović.

Prema tome, kazao je on, nema sumnje da je uvođenje vanrednog stanja apsolutno ustavno utemeljeno, da je postupanje predsjednika RS u skladu sa nadležnostima i da se to ne može osporiti, bez obzira na neka drugačija mišljenja.

Minutom ćutanja poslanici su odali posljednju počast preminulim u epidemiji koronavirusa.

Na dnevnom redu i rebalans budžeta

Sjednica se održava u konferencijskoj sali Administrativnog centra Vlade RS koja zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona. Prema predloženom dnevnom redu poslanici će razmatrati potvrđivanje akata koje je donijela predsjednica RS za vrijeme vanrednog stanja i odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Po hitnom postupku trebalo bi da budu razmatrani i rebalans budžeta RS za ovu godinu, te prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine RS na predloženom dnevnom redu su prijedlozi odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS kao i odluke o prihvatanju zaduženja ovog entiteta prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Odluku o proglašenju vanrednog stanja u RS zbog epidemije koronavirusa usvojila je Narodna skupština RS 28. marta.