Narodna skupština Republike Srpske je na današnjoj sjednici usvojila deset zaključaka u vezi sa pokretanjem inicijative za razgovor i dijalog između strana RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

Na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, NDP-NPS, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i Socijalističke partije usvojeni su sljedeći zaključci: Skupština je konstatovala da je od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja Sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH.

“Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da je RS ugovorna strana i da prava i obaveze Republike Srpske proističu iz međunarodnog ugovora – Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Narodna skupština naglašava da se BiH sastoji od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka”, navedeno je.

Dalje, Skupština kao nosioce suvereniteta prihvata samo entitete i konstitutivne narode u BiH.

“Bilo kakvo nametanje suvereniteta izvan toga ima neustavan i antidejtonski karakter. Bosna i Hercegovina posjeduje ograničeni i izvedeni suverentitet koji se ogleda u djelovanju prema trećim državama. Unutrašnji suverenitet pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, saopšteno je.

Skupština je konstatovala i da je dejtonska struktura i ravnoteža u BiH narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni usljed neustavnog djelovanja dijela međunarodne zajednice u BiH, te pozvala Federaciju BiH, kao stranu ugovornicu, na sveobuhvatan dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike Srpske i Federacije BiH.

Konstatovano je i da strane u budućem sveobuhvatnom dijalogu treba da budu Republika Srpska i Federacija BiH i tri konstitutivna naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a Skupština očekuje od predsjednika RS da obavijesti Federaciju BiH o zaključcima i stavovima Narodne skupštine, te da formira pregovarački tim za vođenje dijaloga sa Federacijom BiH, a u svrhu postizanja dogovora o budućnosti Republike Srpske i Federacije BiH.

Za zaključke je glasalo 47 poslanika, dva su bila uzdržana i protiv nije bio niko.

Usaglašeni zaključci kojima se odbija zahtjev Incka da se oduzmu povelje ratnim zločincima

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacuje zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i daje podršku odlukama koje je donio Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada NSRS, navodi se u prijedlogu zaključaka koji su usaglasili poslanici vladajućih i opozicionih stranaka.

Ovi zaključci odnose se na pismo visokog predstavnika od 27. januara 2021. godine upućeno predsjedniku NSRS i klubovima poslanika, a u kojem je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih presuđenim ratnim zločincima.

U prijedlogu zaključaka se navodi da je funkcija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini uvedena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, koji je potpisala i Republika Srpska, te da visoki predstavnik ne može ni u kojem slučaju biti nadređen RS.

Poslanici NSRS, prema prijedlogu zaključaka, odbacuju “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika.

U zaključcima se konstatuje da je visoki predstavnik izašao iz pravnog okvira svog djelovanja, koji je utvrđen Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, jer je nezakonito, protivustavno i bez ograničenja prisvojio zakonodavna, izvršna i sudska ovlaštenja, kršeći osnovna ljudska prava i međunarodne instrumente za njihovu zaštitu koristeći “bonska ovlaštenja”.

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

O predloženim zaključcima nije bilo poslaničke rasprave.

Žučna rasprava o Inicijativi SNSD-a za pregovore o budućnosti BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) tokom dana je raspravljala o Inicijativi SNSD-a za pregovore o budućnosti Bosne i Hercegovine između dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Rasprava koja je na momente bila na rubu incidenta pokazala je da opozicija ne želi da prihvati poziv vladajuće stranke da se ujedine oko ovog pitanja. Dug govor održao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik široko obrazlažući ovu inicijativu.

Vrijeme je za reafirmisanje Republike Srpske, riječi su Milorada Dodika. Pred narodnim poslanicima je rekao da je u odnosu na globalne odnose pravo vrijeme za pregovore o sveobuhvatnom rješenju u Bosni i Hercegovini, a ne parcijalno. U tom kontekstu kritikovao je i postavku 14 prioriteta Evropske unije za BiH, te rekao da je proširenje Unije na zapadni Balkan propalo.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“U ovim našim papirima, u našim aktivnostima, nema nijednog poteza aktivnosti koja ide na secesiju. U našim planovima jesu razgovori. Ono što mi hoćemo jeste, i to treba jasno reći, da se vrati i reafirmiše uloga Republike Srpske kao strane u Bosni i Hercegovini za sve dogovore o suštinskim stvarima. I naravno da postavljam pitanje ako to sve ne uspije kako se mirno razići.”

Prethodno je uvodnu riječ imao šef kluba poslanika SNSD-a. Narušena dejtonska struktura države, nema vidnog napretka u zemlji, sve dublji jaz među entitetima i narodima, Republika Srpska i Federacija BiH nosioci suvereniteta koji treba da pregovaraju, osnovne su teze Igora Žunića. Pozvao je opoziciju na zajedništvo.

IGOR ŽUNIĆ, šef kluba poslanika SNSD

Niko ne kaže da ćemo mi tim jednim korakom preskočiti provaliju koja nas dijeli u političkim stavovima, ali ako napravimo više koraka i to zajedno sigurno ćemo doći do boljeg i kvalitetnijeg rješenja.

Vladajući su se prvo suočili sa kritikama opozicije da nijedna od država potpisnica Dejtonskog sporazuma ne podržava inicijativu, a onda da sve rade zbog zaštite ličnih interesa. Istovremeno, iz kluba Zajedno za BiH nisu saglasni sa osnovnim postavkama platforme za pregovore.

SENAD BRATIĆ, Zajedno za BiH

“Oba entiteta su nastala Dejotnskim sporazumom, Ustavom BiH i oni nisu nikakvi nosioci suverentieta oni su administrativne jedinice unutar BiH.”

MILADIN STANIĆ, šef kluba poslanika SDS

“Kada se lošiji odvajao od boljeg. Ako hoćete ekonomske činjenice meni je žao što je to tako, ali nema više priče kojima su mahali član Predsjedništva i predsjednica Republike Srpske kako je Republika Srpska bolji dio Bosne i Hercegovine. Trebao bi biti bolji da nemamo na vlasti pljačkašku vlast i nije čudo što imamo katastrofalno loše pokazatelje.”

Ove optužbe izazvale su nervoznu reakciju koju je morao smirivati predsjedavajući skupštinom.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Nemoj više da me uzimaš u usta, prestani to,ti si jedan neotesani kreten koji ovdje.. Izvinjavam se… Šta, da se ne bi tukao…”

Dok su poslanici stranaka vladajuće koalicije naglašavali da nema ništa sporno u dijalogu koji je potreban, sa druge strane bilo je sve manje raspoloženja za podršku inicijativi.

NEBOJŠA VUKANOVIĆ, poslanik u klubu SDS

“Sa onim koji uzurpira, ponižava, gazi institucije, ponižava svoj narod, koji je kriv za haos i anarhiju, koji je raselio pola miliona ljudi, opljačkao i rzorio svaku instituciju, sa njim nema šta da se razgovara. Jedino se može razgovarati o mirnoj predaji vlasti i njegovom odstupanju da se pokuša spasiti što se spasiti može.”

Uprkos svemu, vladajuća većina ima dovoljnu snagu da usvoji SNSD-ovu inicijativu. Veći problem biće pronaći partnere za planirani dijalog.