Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina, sa saradnicama, ugostio je otpravnika poslova Ambasade Republike Bugarske u BiH Nikolu Nikolova, a govorilo se о mogućem unapređenju i proširenju kulturne saradnje te dvije države, kao i o značaju međunarodne saradnje na novim projektima u skoroj budućnosti.

Također je istaknuta i dosadašnja uspješna saradnja Nacionalne biblioteke ‘Sv. Kiril i Metodij’ u Sofiji i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Naime Ovčina je, u dva navrata, boravio u Nacionalnoj biblioteci ‘Sv. Kiril i Metodij’ 2018. godine, u povodu 140. godišnjice osnivanja Biblioteke, i 2019. godine na Konferenciji direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope (SEENL) o temi ‘Rukopisno-dokumentarno naslijeđe u kolekcijama biblioteka jugoistočne Evrope.

Tokom sastanka Nikolov je predložio niz aktivnosti, koje su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili. Time bi se intenzivirala kulturna saradnja i promovisala kulturna baština dvije države. Projektne aktivnosti svakako bi obuhvatile tematske izložbe, predavanja i izdavačku produkciju.

” Inače, Republika Bugarska je bila prva država koja je zvanično priznala nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Tokom posjete, Nikolovu su uručena aktuelna izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz NUBBiH.