Ministar unutarnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić posjetio je danas Pljevalja, grad u Crnoj Gori koji je nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora u toj zemlji bio poprište nekoliko incidenata usmjerenih protiv lokalnog bošnjačkog stanovništva.

“U Pljevljima sam da poručim našim građanima da ozbiljno radimo na istragama i da ćemo upotrijebiti sva zakonska sredstva da pronađemo počinioce gnusnih kaznenih djela koja udaraju na temelj Crne Gore”, izjavio je tom prigodom Nuhodžić, priopćeno je iz crnogorskog MUP-a.

Istaknuo je kako će policija istražiti i nalogodavce te dodao kako su za incidente odgovorni oni koji se “zalažu za podizanje spomenika fašistima, na onima koji uzvikuju nacionalističke parole, pjevaju nacionalističke pjesme i bodre druge da to čine”.

“To je uzročno-posljedična veza, koja se ne može ignorirati ni prikriti neargumentiranim tvrdnjama o navodnim djelima tajne policije. Napadi na svakog građanina po osnovu nacije i vjere su napadi na multinacionalni i multivjerski sklad, što je najveće bogatstvo koje ima Crna Gora i po čemu je prepoznatljiva u regiji i šire”, izjavio je ministar nakon sastanka s političkim i društvenim vodstvom Pljevlja.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Pljevlja Muriz Muslić izjavio je da Islamska zajednica ima puno povjerenje u državu i državne organe da će svi incidenti biti procesuirani i da će vinovnici odgovarati.

Predsjednik općine Pljevlja Igor Golubović kazao je da su na sastancima analizirana sva događanja i da je na sastanku s uglednim Pljevljacima, Bošnjacima-Muslimanima garantirana sigurnost svim građanima.

“Nema potrebe da se bilo tko organizira u dijelu osiguravanja vjerskih objekata i vjerskih institucija. To je državni posao i država će dati sve od sebe da sigurnost svih institucija i svih koji u njima borave ne dođe u pitanje”, dodao je Golubović.

Ministar Nuhodžić je kazao da nikome neće biti dopušteno da sruši ono što je stoljećima građeno u Crnoj Gori.

“Crna Gora je i ranije znala izaći na kraj s ovakvim pojavama. Danas je Crna Gora jaka. Jača je i snažnija od onih koji žele da naruše istinski suživot i toleranciju u našoj građanskoj državi, koje ne želimo i nećemo da se odreknemo. Crna Gora je naša zajednička kuća, iz koje se nećemo seliti. I danas, iz Pljevalja, poručujem svim građanima: sačuvat ćemo mir i sigurnost svakog građanina i građanke, bez obzira na vjeru i naciju”, poručio je na kraju Nuhodžić, navodi se u priopćenju.