Postavljanju kamena temeljca i gradnji Hidroelektrane Buk Bijela, kao i uopće gradnji hidroelektrana, protive se ekolozi, ljubitelji rijeka i ekstremnih sportova na vodi. Upozorili su da je neophodno da se planovi za izgradnju tri hidroelektrane na gornjoj Drini u Bosni i Hercegovini zaustave i da se ova jedinstvena rijeka zaštiti.

Ekolozi, kajakaši i rafteri zahtijevaju zaustavljanje izgradnje brana na Drini, uz obrazloženje da ugrošavaju životnu sredinu bogatu zaštićenom vrstom globalno ugrožene ribe – mladica. Nezadovoljni su i ljubitelji adrenalinskih sportova na vodi i turistički radnici u ovom dijelu BiH.

Izgradnjom planiranih hidroakumulacija na Drini biće potpuno uništeno skoro 30 kilometara toka, računaju ekolozi.

Zbog mogućeg prekograničnog uticaja zabrinuti su i u Crnoj Gori.

U toku je postupak pred Odborom za sprovođenje Espoo konvencije, zbog propusta BiH da se o ovom pitanju savjetuje sa Crnom Gorom.

U toku je i postupak pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, koji su pokrenuli ekolozi iz Sarajeva tražeći da bude osporena odluka Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju iz 2019. godine, kojom je omogućeno ERS-u da se osloni na procjenu uticaja na životnu sredinu koja datira od prije deset godina i koja, prema tvrdnjama ekologa, sadrži mnogo manjkavosti.