Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Sarajevo objavili su prvu knjigu iz zajedničke edicije – “Ženska lica Bosne”. Cilj je podsjetiti na sve znane i neznane žene koje su ispisivale historiju BiH.

Edicija “Ženska lica Bosne” ispričat će priče o prvim pjesnikinjama, učiteljicama, prvim školovanim arhitekticama, liječnicama, o zaboravljenim ženama bez kojih bi današnji život bio neusporedivo siromašniji. Projekat počinje Knjigom o Vesni Bugarski, prvoj diplomiranoj bh. arhitektici i likovnoj umjetnici.

DEJAN GARIĆ, predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta”

“Edicija je zamišljena da predstavi one zaboravljene žene koje su ispisivale stranice historije u BiH, iako se zove Ženska lica Bosne, Hercegovinu naravno nismo ispustili i zaboravili”.

Ovom projektu od idućeg izdanja će se priključiti i Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo “La Benevolencija“.

JAKOB FINCI, predsjednik JKPHD “La Benevolencija”

„Sigurno da jedan ovakav program o ženama Bosne i Hercegovine bez obzira o kojem narodu Ili kojoj vjerskoj zajednici pripadaju je izuzetno korisna jer mislim da se mi još uvijek i pored svih ovih godina koje smo zajedno proveli nedovoljno međusobno poznajemo“.

SANJIN KODRIĆ, predsjednik BZK “Preporod”

„Mi ćemo se uz bosanske, bosanskohercegovačke žene svih naših naroda baviti istovremeno baviti i ženama izvana, dakle strankinjama koje su na neki način igrale u jednom trenutku važnu ulogu u bh. kulturnom i društvenom životu“.

Ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata, nacionalnih društava u Bosni i Hercegovini. Prosvjeta, Preporod, Napredak i La Benevolencija primjer su kako se kroz kulturu, nauku i obrazovanje može sarađivati unatoč različitostima, a to potvrđuju uspješnom saradnjom već decenijama.