Obavještajna služba Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upozorila je da bi talibanski pokret mogao tokom narednih sedam dana pod opsadu staviti glavni grad Afganistna Kabul.

U izvještaju se navodi da bi Kabul pod opsadu talibana mogao pasti u roku od tri do sedam dana.

Pozivajući se na izjave neimenovanih izvora, CNN javlja da su američke obavještajne strukture razmotrile situaciju u Afganistanu u kojem se vode sukobi u nekoliko provincija, prenosi Anadolija.

Vlasti SAD-a do sada nisu učinile ništa na zaustavljanju talibanskih ofanziva i sukoba u Afganistanu, već su poslale tri hiljade vojnika za akciju evakuacije većine osoblja američke ambasade u Kabulu.

Isti izvori javljaju da je osoblju američke ambasade naređeno da uništi sve materijale osjetljivog sadržaja, kako ne bi postali predmet propagande.

Sukobi u Afganistanu intenzivirani su nakon odluke Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju vojske iz Afganistana i nakon neuspjeha mirovnih pregovora u Dohi. Pobunjenički talibanski pokret je zauzeo većinu periferija i proteklih dana se fokusirao na napade i preuzimanje kontrole u glavnim gradovima afganistanskih provincija.

Talibanski pokret je u proteklih osam dana preuzeo kontrolu u 18 glavnih gradova afganistanskih provincija. Afganistanska vlada trenutno kontrolira preostalih 16 provincija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da situacija u Afganistanu izmiče kontroli i pozvao je talibanski pokret da hitno okonča napade.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg u petak je poručio da talibani trebaju znati da od međunarodne zajednice neće dobiti priznanje ako silom preuzmu kontrolu vlasti u Afganistanu.