Porodice ubijenih i brojni dužnosnici odali su danas počast bošnjačkim civilima, njih 116, koje su prije 28 godina ubili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u mjestu Ahmići pored Viteza.

Članovi porodica ubijenih stanovnika Ahmića danas su podsjetili da se i dalje se traga za tijelima 29 ubijenih, te upozorili da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Obilježavanju 28. godišnjice prisustvovao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je rekao da je 116 civila mučki ubijeno zbog čega se, naveo je, nikada ne smije zaboraviti šta se dogodilo u tom dijelu BiH, ali i drugdje u BiH od 1992. do 1995. godine.

“Uvijek ćemo se toga sjećati i prenositi mlađim generacijama da se ovo ne smije zaboraviti jer je zaborav opasan i može voditi ka ponavljanju zločina. Nećemo odustati od istine i prave. I prošle godine smo tražili da se kaže gdje se nalaze grobnice onih koji još nisu pronađeni”, rekao je Džaferović.

On je također rekao da se još uvijek zahtijeva i da odgovaraju brojni izvršioci zločina u Ahmićima koji je okarakteriziran kao zločin protiv čovječnosti. Ocijenio je da zabrinjava odavanje počasti onima koji su bili učesnici ubijanja u Ahmićima jer to, istakao je, nije put za zajednički život i postizanje civilizacijskih vrijednosti.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je da su Ahmići etnički očišćeno mjesto.

“Ovo je potpuno etnički očišćeno mjesto. Da se takve stvari više ne bi ponavljale, oni koji su to osmislili, koji su to počinili, moraju biti adekvatno kažnjeni. U slučaju Ahmića to nije tako”, rkao je Izetbegović.

On je, između ostaloga, rekao i kako su neki od osuđenih nalogodavaca, iako svi nisu izvedeni pred lice pravde, već odslužili svoju kaznu, a za direktnim izvršiocima se i dalje traga.

“Ne smijemo prestati raditi na tome da se tijela nađu, da nađu smiraj u zemlji i da se kazne izvršioci i nalogodavci. Dok se to ne desi nećemo prestati i nema smiraja u ovoj zemlji dok se svi zločinci i u Ahmićima i diljem zemlje ne pronađu i primjereno kazne”, rekao je Izetbegović.

Mirnom šetnjom “Put istine i sjećanja” i učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 28. godišnjice od ubistva 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići.

Porodice, prijatelji i komšije posjetili su u prijepodnevnim satima mezare civila na Šehidskom mezarju u Vitezu, proučili Fatihu i Ja-sin i poručili da se događaji koji su se dogodili prije više od dvije decenije ne mogu i ne smiju zaboraviti.

“Svake godine šaljemo poruku da se ne zaboravi i ne ponovi 16. april 1993. godine. Poruka sama po sebi šalje jaku poruku jer mi nikome ne želimo da se desi ono što se desilo nama 16. aprila”, poručio je Mahir ef. Husić, imam u Ahmićima, te dodao:

“I ove, kao i prošle godine, zbog pandemije koronavirusa program smo sveli na minimum, nema masovnog okupljanja”.

Porodice ubijenih stanovnika Ahmića od ranije upozoravaju da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

“Danas je 28. godišnjica, a 24 osobe ubijene 16. aprila još se vode kao nestale. Ne znamo gdje su njihovi mezari i stalno apelujemo i tražimo kako bi se probudila ta svijest, dobrota koju svaki čovjek po rođenju ima”, istakao je Husić.

Nakon posjete mezarju u Vitezu, članovi porodica i preživjeli će otići u Ahmiće gdje će položiti cvijeće i proučiti Fatihu na spomen-obilježju ubijenim stanovnicima Ahmića.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća odbrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmići. U tom selu je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti. Najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba, a najstarija 82 godine. Selo je bilo u potpunosti uništeno.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a, Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na kazne od šest do deset godina zatvora za učešće u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora, te izrekao presude Dragi Josipoviću,( 12 godina) i Vladimiru Šantiću (25 godina zatvora). Pred Sudom BiH je za zločin u Ahmićima osuđen Paško Ljubičić na deset godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu.