Na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, općina Drvar, danas će biti obilježena 28. godišnjica zločina nad logorašima logora Kamenica, posjetom delegacija i porodica žrtava prilagođenom aktualnim propisima zaštite od Covid-19. 

Obilježavanje godišnjice će se održati u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Saveza udruženja logoraša Unsko-sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” i Udruženja logoraša Bosanski Petrovac.

Kamenica, kao jedan od 657 evidentiranih logora formiranih tokom rata u BiH, s ciljem sistematskog mučenja i ubijanja nesrpskog stanovništva, po stepenu okrutnosti i brutalnosti, jedan je od poznatijih.

Činjenica da je u ovoj zgradi prethodno bila škola i prostorije Društvenog doma u Kamenici, samo je pokazatelj koliko u određenom vremenu ljudska psiha može da devalvira, od tako plemenitih ciljeva, ka tako lošim, neljudskim idejama i postupcima prema drugim ljudima, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Svoju neljudsku namjenu ovaj objekat je zdušno ispunjavao tokom cijelog perioda 1992-1995. godine nad preko 200 nedužnih logoraša/žena i muškaraca, trudnica, cijelih porodica sa područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe, od kojih je više od 50 ovu ideju platilo svojim životom, bez ikakve konkretne krivice. Logoraši su dugoročno držani u neljudskim uslovima, dijeleći i jednu lepinu na devet osoba, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, a onda kada bi se to i dogodilo tada su mučeni i premlaćivani, te na kraju odvođeni nad jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani u bezdan, navodi se u saopćenju.

Za zločine u logoru Kamenica, osuđeni su samo upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora i Dragan Rodić  “Šaula”, koji je u tom periodu obavljao dužnost stražara i komandira smjene, na osam godina zatvora, a na bazi sporazuma o priznanju krivice pred Sudom BiH.

Zločine u logoru Kamenica, Sud BiH kvalificirao je kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.