Na Čemernu kod Ilijaša danas je obilježeno 29 godina od stradanja 32 srpska civila iz ovog sela koje su ubili pripadnici Armije BiH.

Parastos ubijenima služio je sveštenik u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Nišićima Božidar Tanović, a pored članova porodica, prisustvovali su mu izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Oni su potom položili vijence na Spomen-obilježje stradalim mještanima Čemerna.

Organizator ovog memorijalnog skupa i ove godine je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, u saradnji sa porodicama žrtava i institucijama i organizacijama sa ovog područja.

Pripadnici Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji su osumnjičeni za ove zločine.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine izvršili napad na selo Čemerno pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima, paljenjem pokretne i nepokretne imovine.

Optužen je i Nehru Ganić u svojstvu komandanta Opštinskog štaba TO Breza, koji se tereti da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju izvršenje napada na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.