Nizom događaja danas će širom Bosne i Hercegovine početi obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca.

Svjetski dan ove međunarodne organizacije obilježava se 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta. Tradicionalno, nedjelja od 8. do 15. maja posvećena je brojnim aktivnostima čiji je cilj edukacija i unapređenje zdravlja ljudi.

Crveni krst Republike Srpske ove godine Nedjelju Crvenog krsta obilježava pod sloganom “U vremenu distanciranja, sačuvajmo humanost. Daruj krv!”

Tradicionalna aktivnost se realizuje na nivou cjelokupnog Međunarodnog pokreta Crvenog krsta u skladu sa smjernicama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Crveni krst RS u ovom periodu ukazaće na važnost i neophodnost redovnih održavanja akcija dobrovoljnog davanja krvi, gdje ozbiljnu prepreku predstavlja aktuelna epidemiološka situacija, a biće realizovan i niz aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera.

Biće organizovana posjeta kuhinjama Crvenog krsta u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Doboju, Tesliću i Trebinju, kao i uručenje prehrambenih artikala neophodnih za rad javnih kuhinja.

Ovaj datum obilježava se i u Federaciji BiH. U Bihaću će biti upriličena posjeta Kantonalnoj bolnici “Irfan Ljubijankić” i uručena oprema za formiranje hitnog komunikacijskog centra te ormarića hitne pomoći za migrantske kampove. Tokom dana biće uručeni i certifikati instruktorima prve pomoći u Bihaću.

U Sarajevu će, u organizaciji Crvenog križa KS, biti položeno cvijeće na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine.