Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Predstavništvo UNHCR-a u BiH danas će posjetiti izbjegličko-prihvatni centar Salakovac, gdje će zajedno sa korisnicima centra obilježiti 20. juni – Svjetski dan izbjeglica pod globalnim motom “Zajedno možemo sve postići”.

Ovom prilikom će u izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac vizuelni umjetnik Rikardo Druskić, zajedno sa korisnicima centra, naslikati mural kojim će prikazati da kroz toleranciju, povezanost i zajedničke vrijednosti ljudi mogu naći snagu za ozdravljenje, obnovu i čak napredovanje, saopšteno je iz UNHCR-a.

Događaju će, između ostalih, prisustvovati ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i predstavnik UNHCR-a u BiH Lusi Ganje.

“Tokom rata u BiH oko 2,2 miliona građana tražilo je utočište u zemljama regiona i širom svijeta. Danas BiH ima priliku da primi izbjeglice koje bježe od progona i rata u potrazi za zaštitom i sigurnošću”, naveli su iz UNHCR-a.

Ove godine UNHCR poziva na veće uključivanje izbjeglica u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i sport.

“Zajedničko iskustvo pandemije pokazalo nam je da uspijevamo samo ako se držimo zajedno. Naša glavna poruka je da zajedno sa izbjeglicama možemo postići bilo što. Zajedno se liječimo, učimo i napredujemo”, poručili su iz UNHCR-a.